Insula Unst

Unst este cea mai nordică insulă populată dintre Insulele Britanice şi a treia ca mărime din Insulele Shetland. Pe cei 19 km lungime şi 8 km lăţime are un relief foarte divers, datorat geologiei sale complicate.

Întinderi lungi de serpentinit şi metagabbro, întretăiate de şisturi, formează partea de est, în timp ce partea de vest este alcătuită din turbărie pe sub care se află gnais, presărat cu granat. În sud este gresie, iar în nord-est se găseşte talc – singurul talc de mină din Marea Britanie.

Unst are faleze spectaculoase, cu tăieturi adânci, stânci şi arce înalte care se ridică din mare, dar şi minunate plaje de nisip.

Mai are şi dealuri line, pline de iarbă şi arbuşti, turbărie, lacuri cu apă dulce, teren fertil; a fost locuită încă din Epoca Fierului, aşa cum se poate vedea în nenumăratele situri arheologice. Unul dintre cel doi megaliţi de pe insulă, Bordastubble, este cel mai înalt din Insulele Shetland.

Faleza abruptă şi golaşă Hemannes

Există două rezervaţii naturale. Cea mai neobişnuită, Keen of Havar, este un deşert de piatră subarctic, compus din pietriş de serpentin – o rocă cenuşie-verzuie pe care cresc câteva plante extrem de rare, cum ar fi orhideea-broască sau studeniţa urechi-de-şoarece Edmondston, endemică.

La vest de Burra Firth, un intrând adânc de pe coasta de nord, se află Hermaness, o faleză înaltă şi golaşă, habitat pentru circa 140 000 de păsări de mare – colonii uriaşe de petreli, gării, pescăruşi, gâşte de mare şi chiar lupi de mare. De aici poţi vedea senzaţionalul far Mukkle Flugga, o construcţie eroică reuşită de David Stevenson în 1858.

Tot aici se găseşte şi cel mai nordic teren de golf din Marea Britanie. Din Baltasound, principalul oraş de pe Unst, poţi trimite o carte poştală de la cel mai nordic oficiu poştal şi poţi savura o bere în cea mai nordică berărie.

POPULAŢIE

1 067 (2007).

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie-septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul din Mainland, via Yell.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Ruinele castelului Muness.
  • Unst Boat Haven şi The Valhalla Brewery.
  • Staţia de autobuz Bobby’s -cea mai excentrică staţie de autobuz, complet mobilată, aflată la periferia oraşului Baltasound.

TREBUIE SĂ ŞTII

În 1700, un vultur de mare a furat o fetiţă din casa ei de pe dealul aflat deasupra golfului Nor Wick şi a dus-o pe insula Fetlar. Un băiat a văzut cum vulturul o pune în cuibul lui şi aşa a putut s-o salveze şi s-o aducă înapoi acasă. Mai târziu s-au căsătorit şi au trăit pe Yell.

Asta e considerată o întâmplare adevărată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.