Insula Usedom

A doua insulă ca mărime din Germania, Usedom e o întindere joasă şi pitorească – pajişti line, păduri şi lacuri, printre care sunt presărate căsuţe acoperite cu stuf, mori de vânt şi biserici medievale.

Insula, cu o suprafaţă de 445 km2, se află în nord-estul lagunei Stettin, chiar în gura fluviului Oder, graniţa dintre Germania şi Polonia. Locuită încă din Epoca Pietrei, mai întâi de triburi slave, apoi de piraţii vikingi, Usedom a fost teritoriu german până în 1945, când Polonia a obţinut suveranitatea în partea de est şi toată populaţia germană a fost atunci expulzată în vestul insulei.

Cel mai însorit loc de pe coasta nord-germană, Usedom este ideală pentru vacanţe estivale; are peste 100 km de piste de biciclete, 400 km de cărări de drumeţie şi 40 km de plaje impecabile de nisip.

Şezlonguri tradiţionale pe plaja insulei Usedom

Zona de nord-vest este una dintre cele mai frumoase – pădurea coboară pe coastele abrupte până spre apă şi ai toate şansele să vezi vulturi de mare rotindu-se deasupra capului tău. În sud-est sunt câmpuri frumoase şi lacuri printre care sunt risipite sate somnoroase.

Vechile staţiuni balneare de pe insulă emană o atmosferă inconfundabilă de cultură şi lux. Sunt o mulţime de conace superbe din secolul XIX, vile în stil Art Nouveau şi maiestuoase cheiuri lungi de peste 300 m.

Ahlbeck, Heringsdorf şi Bansin, trei foste sate de pescari de pe coasta de nord, se numără printre cele mai vechi staţiuni litorale, „băile Berlinului”. Sunt numite popular Dreikaiser-bader („cele trei băi ale împăratului”); aici s-a adunat toată crema societăţii germane din secolul XIX, dar şi personalităţi internaţionale, precum Johann Strauss, Tolstoi sau Maxim Gorki. Azi, o plimbare aici te transpune în splendoarea trecutului, călcând pe urmele nobilimii europene.

POPULAŢIE

76 500 (2005).

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-septembrie

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul, cu maşina sau cu trenul de la Szczecin, Polonia, sau Zussow, Germania.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Wasserschloss, Mellenthin – castel renascentist.
  • Bisericile medievale din satele Benz, Morgenitz, Zirchow şi Liepe.
  • Kamminke – un mic port de pescari.
  • Priveliştile de coastă din satele Ziemitz şi Neeberg.
  • Castelul Stolpe.
  • Piaţa în aer liber Swinemunde, în partea poloneză a insulei.

TREBUIE SĂ ŞTII

În al Doilea Război Mondial insula a fost folosită drept lagăr de muncă forţată şi închisoare pentru prizonierii de război. Micul sat Peenemunde, cunoscut drept „leagănul călătoriilor spaţiale”, a fost locul unde s-au testat rachetele V2, care au stat la baza tehnologiei moderne de construcţie a rachetelor.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.