insula-valentia

Insula Valentia

Insula Valentia se află în capătul de nord-vest al peninsulei Iveragh, la intrarea în golful Dingle, în comitatul Kerry. Insula este în bătaia Curentului Golfului şi are o climă neobişnuit de blândă.

Valentia a fost terminalul comunicaţiilor cu America odată cu instalarea cablului de telegraf transatlantic, în 1866.

Deşi are numai 11 km lungime şi 3 km lăţime, insula are multe de oferit vizitatorilor pe tot parcursul anului – situri celtice timpurii, megaliţi, cruci şi fântâni sfinte. Din far, fort pe vremea lui Cromwell, poţi avea o privelişte inegalabilă asupra Atlanticului.

Locuită încă din anul 6000 î.Hr., aici au rămas o mulţime de urme ale activităţii umane, dar în 1993 s-au descoperit dovezi ale existenţei unor locuitori şi mai vechi. Un student la geologie a descoperit amprente fosilizate ale unui tetrapod, Acanthostega, care a ieşit din apă pe uscat cu circa 365 de milioane de ani în urmă. Situl este unic în Europa.

farul-cromwell-point-insula-valentia

Farul Cromwell Point, pe insula Valentia

Valentia este un loc încântător, cu drumuri frumoase, privelişti superbe, plaje, mlaştini şi faleze. Knightstown, centrul insulei, este o aşezare georgiană, cu toate că tumul roşu cu ceas din port este victorian.

În nord-estul insulei se află casa Glenleam. Pe la 1830, proprietarul acesteia, al nouăsprezecelea conte de Kerry, a plantat aici o grădină subtropicală unică, faimoasă printre designerii de grădini. Azi se pot vizita şi casa, şi grădina, şi pădurea.

Clima este cea care dă farmecul insulei Valentia. Florile cresc din abundenţă, caprifoiul se revarsă pe ziduri de piatră şi toate drumurile sunt străjuite de tufe de monbretia şi fucsia, splendid colorate, o experienţă pe care o poţi savura pe jos sau cu bicicleta.

POPULAŢIE

650 (2005)

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând, deşi poate cel mai frumos e în perioada aprilie-octombrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Pe insulă se poate ajunge pe podul care pleacă din Portmagee, pe continent. Dar e mai frumos să te duci cu barca de la Reenard Point până în portul din Knightstown.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Muzica tradiţională irlandeză cântată seara în puburi.
  • Pescuit subacvatic sau de pe mal.
  • Centrul pentru vizitatori Skellig Experience, care te va convinge să vizitezi insulele Skellig, din apropiere.
  • Scufundări – există două centre de scufundare.
  • Monumentul de la Foilhommerum Cliff, ridicat în amintirea inaugurării cablului transatlantic spre Heart’s Content, Newfoundland.

TREBUIE SĂ ŞTII

Celebra carieră de gresie de pe Valentia, deschisă în 1816, a oferit multe locuri de muncă; de aici provine ardezia din care este făcut acoperişul Camerei Comunelor din Londra. Deasupra intrării în carieră este o statuie a Fecioarei, iar la intrare se află o peşteră în care apele se prăvălesc în bazine.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.