fluviul-neva-strelka

Insula Vasilevski

În 1703, când Petru cel Mare a decis să-şi construiască oraşul-capitală în gura fluviului Neva, el a ales cea mai mare şi mai vestică dintre insulele din delta fluviului – „fereastra prin care Rusia se poate uita la Europa civilizată”.

Vasilevski era un pustiu mlăştinos nelocuit, pe care ţarul s-a hotărât să-l transforme în centrul său administrativ, cu străzi şi conace maiestuoase pe malurile canalelor largi, modelate după cele din Amsterdam.

Totuşi s-a dovedit imposibil să transporţi materiale, să le îndeşi în terenul mlăştinos şi să construieşti clădiri în ritmul pe care acesta îl anticipase; între timp, oraşul a continuat să se dezvolte pe partea continentală şi în cele din urmă planul canalelor a fost abandonat.

Azi, Vasilevski formează colţul nord-vestic din centrul Sankt-Petersburgului, peste fluviu, vizavi de Palatul de larnă. Insula este plină de mărturii ale trecutului, cu numeroase clădiri din secolul XVIII. Partea de sud a fost proiectată sub formă de „grilă”, cu 30 de linii care merg de la sud la nord, traversând trei bulevarde mari – tot ce a mai rămas din grandiosul plan de canale conceput de Petru.

Capătul de est, acolo unde Neva se desface în două, numit Strelka (Săgeata), este o semilună verde construită prin înălţarea şi prelungirea capătului pietros şi mlăştinos al insulei, în formă perfect semicirculară.

isnula-vasilyevsky

Fluviul Neva se desparte la Strelka în două canale

Aici se află câteva dintre cele mai mari clădiri istorice, inclusiv Bursa de Mărfuri, o clădire maiestuoasă care aminteşte de un templu grecesc. Strelka este dominată de Coloanele Rostrale – coloane roşii, înalte de 30 m, decorate cu rostre de corăbii, construite la începutul secolului XIX ca simbol al supremaţiei navale deţinute de Imperiul Ţarist.

De pe Strelka ai o splendidă panoramă a arcului făcut de Neva către centrul unuia dintre cele mai frumoase oraşe din lume.

POPULAŢIE

1 000 000 (2006).

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Sankt-Petersburg.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Clădirile istorice aflate de-a lungul cheiului, inclusiv Academia de Arte, construite toate la sfârşitul secolului XVIII.
  • Pitoreştile alei de piatră cubică din faţa caselor cu terase, văruite în nuanţe palide de galben şi ocru.
  • Institutul Literaturii Ruse (Casa Puşkin) şi Muzeul Literaturii, unde există manuscrise din secolul XIII -fosta casă a vămii.
  • Cele douăsprezece colegii – o clădire lungă, de la începutul secolului XVIII, care iniţial trebuia să găzduiască birouri guvernamentale, dar care a fost ulterior preluată de Universitate.
  • Podul locotenent Schmidt – primul pod peste Neva.
  • Interiorul catedralei Andreevski.

TREBUIE SĂ ŞTII

Vasilevski este în mod tradiţional cartier studenţesc şi muncitoresc – o zonă urbană în care poţi găsi o cazare relativ ieftină.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.