insula-ven

Insula Ven

Perla Oresundului este un mic punct în mijlocul strâmtorii care desparte Suedia de Danemarca, la 8 km în largul coastelor daneze şi la numai 4,3 km de Suedia. Are numai 7,5 km2, este un şelf întins de la sud la nord, de la înălţimea de 45 m până la 5 m deasupra nivelului mării.

Insula are un sol incredibil de fertil, deasupra straturilor alternative de nisip şi argile fiind un strat de pământ bun pentru agricultură.

Ven a aparţinut Danemarcei până în 1660, când a căzut în mâinile suedezilor. În secolul XVI, Tycho Brahe, un celebru astronom danez, l-a convins pe regele Danemarcei să-i dea lui insula, ca să poată cerceta stelele. El a construit un castel baroc, acum în ruine, şi douăzeci de ani a făcut aici măsurători incredibil de precise, luând în considerare instrumentarul primitiv pe care îl avea.

Când cobori de pe feribot la Backviken, malurile înverzite ale renumitei faleze Backafall par că se ridică din mijlocul apelor, înalte de 40 m – de aici ai o privelişte superbă: Oresund, coastele daneze, coastele suedeze.

Kyrkbacken, cel mai mare şi mai vechi port – care are şi un port de agrement pentru iahturi -, este o aşezare încântătoare, unde se află şi o afumătoare de peşte. Pe lângă cele două porturi sunt plaje cu nisip.

port-insula-ven

Port pe insula Ven

Ven e o insulă frumoasă pentru drumeţii şi plimbări cu bicicleta. Cărările te poartă peste pajişti şi prin dumbrăvi şi poţi hoinări pe oriunde. Dacă mergi pe ţărm, vei vedea faleze înalte şi abrupte, impresionante alunecări de teren şi maluri stâncoase ciudate, cu ape pline de viaţă.

Artişti şi meşteşugari au fost atraşi aici de liniştea locului; poţi vizita studiourile şi atelierele lor de creaţie. Peisajul bucolic, porturile dinamice şi sentimentul istoriei sunt calităţi care fac din insulă destinaţia ideală de vacanţă pentru cel care caută relaxare.

POPULAŢIE

Circa 350.

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de la Landskrona, pe coasta suedeză (mai multe curse pe zi), sau de la Helsingborg şi Copenhaga (numai vara).

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Muzeul şi Observatorul Brahe, dedicat lui Tycho Brahe.
  • Distileria de whisky şi barul de la Backafallsbyn – cea mai mare colecţie de single malts din Suedia.
  • Biserica St. Ibbs, din secolul XII, aşezată într-un loc frumos, chiar deasupra satului Kyrkbacken.
  • Ferma Namndemansgarden – cea mai veche fermă de pe insulă, acum muzeu.
  • Să mănânci paste specifice insulei, făcute din grâu dur, cultivat local.

TREBUIE SĂ ŞTII

În anumite locuri, falezele sunt foarte erodate şi trebuie să ai grijă pe unde mergi. Se pot închiria biciclete individuale sau duble, aşa că nu trebuie să vii cu ea de acasă.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.