insula-vis

Insula Vis

Cea mai îndepărtată dintre insulele dalmate populate, la 45 km de continent şi separată de Hvar printr-un canal larg de 8 km,

Vis este o insulă de o frumuseţe sălbatică şi vântoasă. Are doar puţin peste 90 km2 şi un peisaj cu faleze stâncoase, peşteri ascunse, dealuri de calcar şi văi fertile. După al Doilea Război Mondial, când a fost ascunzătoare pentru partizani, insula a devenit bază militară pentru armata iugoslavă şi până în 1989 era interzisă pentru turism.

Din acest motiv este reconfortant de nedezvoltată prin comparaţie cu insulele de vacanţă mult mai cunoscute din zonă şi şi-a păstrat propriile tradiţii de pescuit şi agricultură.

Oraşul Vis (Issa) de pe coasta de nord-est a insulei este cea mai veche aşezare urbană din Adriatica. Locuită încă din anul 3000 î.Hr., insula a fost colonizată de grecii din Sicilia, care au întemeiat aici un polis (oraş-stat democratic) cu 12 000-14 000 de locuitori. Şi azi poţi vedea ruine greceşti şi romane, cât şi frumoase biserici şi vile din secolele XVI şi XVII.

Pe coasta de vest, satul pescăresc Komiza, din secolul XVII, cu citadela şi mănăstirea lui renascentiste, se află într-un uriaş golf nisipos. Este extrem de pitoresc, cu case înghesuite în junii portului de la poalele dealului Hum, cel mai înalt de pe insulă – 587 m.

vis-port

Clădiri neoclasice din elegantul port Vis

În afară de splendidul peisaj montan sălbatic şi de moştenirea culturală neatinsă, aici sunt şi câteva plaje frumoase, cea mai cunoscută fiind Zaglav, la 10 km sud de oraşul Vis. Poţi să te dai cu parapanta şi poţi face scufundări superbe, pentru că în zonă sunt şase nave scufundate.

POPULAŢIE

5 000 (estimare 2004).

CÂND SĂ TE DUCI

De la mijlocul lui Iunie la mijlocul lui Septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Split, apoi cu feribotul sau hidroavionul – de la Split sau de pe insulele Korcula sau Hvar.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Muzeul arheologic.
  • Zelena Spilja – o peşteră de smarald în apropierea golfului Rukavak.
  • Biserica Sf. Ciprian, din secolul XVI. Uvala Stoncica şl Uvala Stiniva – mici golfuri pline de farmec.
  • Peştera Albastră de pe insuliţa Bisevo.
  • Colina Gradac.

TREBUIE SĂ ŞTII

Secole la rând, Vis a fost faimoasă pentru viticultură: producea vinuri albe şi roşii. Opol este un vin roşu uşor, deosebit de bun.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.