visingso-insula-1

Insula Visingso

Legenda spune că un uriaş pe nume Vist a aruncat o bucată de pământ în lacul Vattern, ca soţia lui să poată traversa fără să-şi ude picioarele, şi aşa a apărut insula Visingso – o întindere de pământ îngustă şi lungă de 14 km, în partea de sud a celui de-al doilea lac ca mărime din Suedia.

Este celebră pentru peisajele splendide, idilice, pentru locurile sale istorice, pentru plajele impecabile şi pentru faptul că poţi vedea lacul aproape din orice punct al ei.

Se pare că Visingso a fost locuită încă din Epoca Pietrei – numărul mare de tumuli atestă o considerabilă populaţie preistorică. Există şi multe morminte din vremea vikingilor.

În secolele XII şi XIII, castelul Nas, pe vârful sudic al insulei, a fost scaunul regelui Suediei. Castelul a ars în 1318 şi o mare parte din el este acum sub apă, dar ceea ce a rămas merită vizitat. La cumpăna dintre secolele XVI şi XVII, aristocrata familie Brahe a construit castelul Visingsborg.

visingso-insula

Rămăşiţele castelului Visingsborg

După 1680, câţiva ani a fost părăsit, apoi a fost utilizat ca temniţă pentru prizonieri ruşi, care l-ar fi incendiat în 1718; azi a mai rămas o singură aripă – o construcţie impresionantă.

Pe la 1830, marina suedeză a conceput un plan vizionar pentru viitorul construcţiilor de nave, şi aşa a apărut Elkskogen – 360 ha de pădure de stejar. Însă înainte de a ajunge la maturitate, aceştia nu au mai fost necesari, aşa că azi te poţi pierde într-o splendidă pădure cu stejari bătrâni, cea mai mare din Suedia.

Cărările pe care le poţi parcurge pe jos sau cu bicicleta te poartă spre pajişti deschise, tufe cu fructe de pădure şi păduri. Atmosfera insulei Visingso este încărcată de istorie, mit şi legendă, fiind unul dintre cele mai pitoreşti locuri din Suedia.

POPULAŢIE

800 (2007).

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-august.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul, maşina sau trenul de la stockholm la Jonkoping. Apoi cu maşina spre Granna, 30 km spre nord. De acolo până la Visingso există curse de feribot, vara din două în două ore.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Biserica Kumlaby – construcţie din secolul XII cu fresce din secolul XV şi un turn în care te poţi urca.
  • Tempelgarden – galerie şi expoziţie de artă în aer liber, unde se află şi un templu construit de teosofii care acum 200 de ani îşi stabiliseră aici centrul european.
  • Visingsborg Ortagard – grădină barocă din secolul XVII, cu 900 de specii de ierburi şi plante aromatice.
  • Erstad Karr – rezervaţie naturală cu un teren mlăştinos, în nordul insulei, loc de cuibărit pentru păsări de apă.

TREBUIE SĂ ŞTII

Lacul Vattern este al cincilea ca mărime din Europa, cu o suprafaţă de 1 912 km2. Adâncimea maximă este de 128 m, chiar la sud de Visingsb. Apa este atât de pură, încât poate fi băută de oriunde.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.