Insula Vranghel este cel mai nordic sit din Patrimoniul Mondial UNESCO, o ridicătură de pământ sumbră şi pustie aflată între Marea Ciukci şi Marea Siberiei de Est, la nord de Cercul Polar Arctic.
Măturată de vânturi şuierătoare şi îngheţate, acoperită de zăpezi timp de opt luni pe an şi cufundată complet în întuneric din noiembrie în ianuarie, această insulă rusească este însă unul dintre cele mai valoroase habitate de pe Pământ.
Spre deosebire de alte insule din partea arctică a Rusiei, Vranghel nu a fost îngheţată complet în timpul ultimei epoci glaciare, aşa că ecosistemul ei este unul dintre cele mai bogate din zona polară.
Pe insulă cresc 417 specii de plante, aici fiind o mare varietate de habitate, de la deşert arctic şi tundră până la păşuni bogate, de la mlaştini şi pajişti cu tufăriş pitic până la întinderi acoperite cu muşchi şi licheni.
Pe coastele insulei sunt faleze înalte, nisipuri mişcătoare şi lagune costale, plaje de nisip sau de pietriş. În nord, şesul jos, de tundră, este punctat de lacuri şi râuri, iar sudul insulei este mai degrabă muntos – vârful cel mai înalt, Sovetskaia, are 1 096 m.

Ape arctice pline de gheaţă din jurul insulei Vranghel
Insula este un paradis pentru animale. Aici se găsesc cea mai mare populaţie de urşi polari din Rusia arctică şi cea mai mare populaţie de morse de Pacific din lume, care poate ajunge în anii călduroşi la 100 000 de exemplare. Pe insulă mai trăiesc vulpi polare, lemmingul Vranghel şi cel siberian, iar în apele din jurul ei vin să se hrănească balene polare cenuşii şi beluga.
Insula este locul ideal în care poţi admira colonii de păsări de mare care cuibăresc – peste 100 de specii vin aici în perioada de reproducere. Este singurul loc din Europa unde poţi vedea cuibărind gâscă de zăpadă.
Iarna, insula este întunecată şi neclintită, iar vântul urlă permanent. Primăvara, vin mii de păsări care îşi fac cuiburi pe coaste. Morsele stau întinse pe banchize de gheaţă sau pe stânci, iar urşii polari ies din bârloguri cu puii. Este o perioadă fermecătoare, pentru că tundra se transformă într-un caleidoscop de culori, cu splendide Hori care îşi pleacă petalele sub adierea brizei.
POPULAŢIE
Mai puţin de 100.
CÂND SĂ TE DUCI
lulie-august.
CUM AJUNGI ACOLO
De la Anchorage (Alaska), prin Providema (Rusia) sau cu o excursie organizată.
PUNCTE DE ATRACŢIE
- Urşii polari – insula are cea mai mare concentraţie de bârloguri de urşi polari din Rusia arctică.
- Observarea balenelor.
- Păsările care cuibăresc, inclusiv gâscă de zăpadă – este un loc minunat în care poţi observa aglomeratele şi gălăgioasele colonii de păsări care îşi cresc puii aici.
TREBUIE SĂ ŞTII
În prima jumătate a secolului XX, activitatea umană şi vânătoarea necontrolată au eliminat animalele sălbatice de pe insulă. Numai datorită perseverenţei ecologiştilor această insulă e acum protejată.