Poate cea mai cunoscută dintre insulele engleze, Isle of Wight se află în apele Canalului Mânecii, fiind separată de continent prin Solent. Prin mijlocul insulei trece un lanţ muntos de calcar, cel mai lat din toate Insulele Britanice, care se încheie spectaculos cu trei coloane albe în mare, poreclite Needles (Acele); pe ultima coloană se află un far roşu şi alb, construit în 1859.
Insula are o istorie de peste 10 000 de ani – înainte de asta, pe aici bântuiau dinozauri. Romanii au numit-o Vectis; ei au ajuns în anul 50 d.Hr., au rămas aici patru sute de ani şi au lăsat în urmă două vile frumoase, bine conservate, pe care să le admirăm noi azi.
Dinastia normandă a construit castelul Carisbrooke, iar dinastia Tudor a construit alte fortificaţii. În secolul XIX, insula devenise destinaţie turistică, iar regina Victoria a cumpărat în Cowes casa Osborne, ca reşedinţă de vară – aici a şi murit în 1901.

Golfurile largi de pe Insula Wight
Cam jumătate din suprafaţa insulei a fost desemnată arie protejată pentru frumuseţea naturală deosebită şi există circa patruzeci de situri de interes ştiinţific special, cu habitate pentru veveriţa roşie (acum rară) şi un fluture endemic portocaliu-roşu, arginia de pădure.
Drumul de coastă şi cele şapte trasee lungi îi dau ocazia vizitatorului să se bucure de văile şi pădurile insulei, de plajele întinse şi nisipoase, de falezele şi coastele spectaculoase.
Sandown, Shanklin, Ryde, Ventnor sau Yarmouth sunt destinaţii de vacanţă potrivite; pentru toată familia, dar Cowes este cunoscută la nivel mondial drept centru fie iahting, iar Cowes Week, cursa anuală, atrage mii fie vizitatori din toată lumea.
O altă atracţie este neobişnuitul Festival al Usturoiului, iar pentru cei tineri, festivalul muzical. Organizat prima oară în 1008, aici au cântat vedete precum Bob Dylan sau Jimmy Hendrix; în 2002, Isle of Wight Festival a fost reînviat, şi a avut instantaneu un succes enorm.
POPULAŢIE
140 500 (2010)
CÂND SĂ TE DUCI
Oricând; pentru o vacanţă estivală, în perioada mai-octombrie.
CUM AJUNGI ACOLO
Cu vaporul de pe continent.
PUNCTE DE ATRACŢIE
- Acele (The Needles).
- Vila romană Brading.
- Conacul Mottistone.
- Tennyson Down şi monumentul.
- Casa Appuldurcombe, lângă Wroxhall.
- Ryde Pier.
TREBUIE SĂ ŞTII
Mulţi oameni celebri au iubit insula şi au trăit aici. Printre aceştia, pictorul J.M.W. Turner, poeţii Keats şi Tennyson -cel care a scris “Şarja brigăzii de cavalerie uşoară” în casa lui din Farringford -, arhitectul John Nash, scriitorul J.B. Priestly şi regizorul Anthony Minghella.
Booking.com