zakynthos-insula

Insula Zakynthos

Cea mai sudică din lanţul ionian, Zakynthos, sau Zante, are aceeaşi istorie ca şi surorile ei: invazii, eliberare de sub stăpânirea otomană, devastări de cutremure.

O mare parte din insulă este verde şi încă neatinsă. Nordul şi vestul sunt pustii şi muntoase, centrul este foarte fertil, cu ferme, podgorii şi frumoase sate vechi, situate într-un decor splendid, unde viaţa este relativ neafectată de turism.

Oraşul Zakynthos a fost reconstruit după planul vechi, în încercarea de a reface atmosfera preseismică a „Florii Levantului”.

Este un oraş frumos, cu străzi arcuite, măreţe clădiri publice, muzee şi un port aglomerat. De aici pornesc excursii pe insulă, spre peşteri marine şi spre plaje. Ruinele veneţianului Kastro, sus, deasupra oraşului, merită o plimbare.

golful-talharilor

Golful Tâlharilor – cea mai faimoasă plajă de pe Zakynthos

Pe coasta de est, staţiunile din apropierea oraşului Zakynthos sunt supraaglomerate. Dar în peninsula Vassilikos, din sud, mai găseşti staţiuni şi plaje mici, iar spre nord sunt o mulţime de sate pescăreşti şi mai puţine staţiuni. Pe coasta de vest, izolată şi sălbatică, există vreo două locuri pe unde poţi ajunge la mare.

Sudul a fost copleşit de turismul în masă. Kalamaki şi Laganas îţi oferă distracţii non-stop, puburi englezeşti şi sporturi acvatice pe o plajă frumoasă, dar mult prea aglomerată, care odinioară era loc de cuibărit al caretului. Biologii marini se ceartă acum cu magnaţii turismului pentru protejarea acestei ţestoase ameninţate cu dispariţia.

POPULAŢIE

41 472 (2005)

CÂND SĂ TE DUCI

Mai, Iunie, Septembrie sau Octombrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu un charter sau o cursă aeriană directă; cu feribotul de pe continent (Kylini) sau de pe alte insule.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Gerakas – o plajă splendidă din vârful peninsulei Vassilikos, arie protejată pentru reproducerea caretului. E aici şi un centru de informaţii despre această ţestoasă.
  • Excursii cu barca – mai scurte şi mai puţin aglomerate, excursiile la Peştera Albastră sau Plaja Epavelor pornesc din nord-est, de la Agios Nikolaos.
  • Muzeul Bizantin, în oraşul Zakynthos – lucrări de artă şi alte comori din clădirile de dinainte de cutremur.

TREBUIE SĂ ŞTII

Se spune că Fecioara din biserica din Keri, un sat din sud-vest, ar fi salvat insula de jafurile piraţilor, învăluind-o în ceaţă.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.