aaland-insule

Insulele Aland

În apele limpezi şi albastre ale Balticii, chiar în gura Golfului Botnic, Aland este un arhipelag de circa 80 de insule de smarald, locuite, plus încă 6 000 de insuliţe şi stânci.

Oficial aparţine Finlandei, dar insulele au primit în 1921 un grad mare de autonomie de la Liga Naţiunilor, pentru a pune punct unei lungi dispute între Suedia şi Finlanda.

Aland are guvern propriu, drapel propriu, timbre poştale proprii şi plăcuţe de înmatriculare asemenea.

Turiştii vin aici pentru ritmul liniştit al vieţii şi frumuseţea calmă a arhipelagului. Cea mai bună modalitate de explorare a insulelor este cu barca.

Fasta Aland este cea mai mare insulă din arhipelag, de circa 1 000 km2. Aici este Mariehamn, singurul oraş din arhipelag, unde trăiesc aproape jumătate dintre insulari. Întemeiat în 1861, este un centru de transport şi de industrie turistică; tot aici se găseşte şi Landskapsregering – sediul guvernului local.

aaland-insule-arhipelag

Insule din liniştitul arhipelag Aalang

Vara, din mai până în august, insulele Aland primesc mai mult soare decât oricare dintre vecinii lor nordici şi au devenit o destinaţie foarte populară pentru vacanţe. Iarna, turiştii vin aici pentru a patina pe distanţe lungi sau pentru plimbări pe gheaţă cu vase mici, cu pânze, printre insuliţe şi stânci.

Tot timpul anului, turiştii se pot bucura de diverse atracţii culturale, cum ar fi Kastelholm. Acest castel medieval, azi aproape în ruină, a fost scaunul multor regi care au domnit peste regatul unit al Suediei şi Finlandei.

Marea fortăreaţă Bomarsund a fost construită de ruşi în 1832, dar mai târziu, în 1854, a fost distrusă de navele de război britanice şi franceze, în campania baltică din Războiul Crimeii.

De cealaltă parte a canalului există un mic muzeu în care sunt expuse obiecte şi tablouri din Bomarsund.

Merită să vizitezi şi Cartierul Maritim din Mariehamn, ca să vezi metode tradiţionale de construire a bărcilor, o fierărie şi alte ateliere de meşteşugărit. Portul găzduieşte ambarcaţiuni mici şi bărci tradiţionale de lemn. Muzeul Maritim organizează expoziţii care au ca temă construirea bărcilor.

POPULAŢIE

28 000 (2010)

CÂND SĂ TE DUCI

Pentru soare, în mai-august; decembrie-februarie pentru sporturi de iarnă.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu vaporul de la Grisslehamn sau Kapellskăr, din Suedia, sau de la Turku, din Finlanda. Cu avionul de la Helsinki, Turku sau Stockholm.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Explorarea insulelor şi insuliţelor cu barca şi descoperirea splendidelor plaje pustii.
  • Pommem – o corabie veche, cu pânze, construită la Glasgow la începutul secolului trecut, expusă acum la Mariehamn.
  • Bomarsund – marea fortăreaţă rusească distrusă de francezi şi britanici în Războiul Crimeii.
  • Răsăritul şi apusul peste arhipelag.

TREBUIE SĂ ŞTII

Deşi insulele se află sub suveranitate finlandeză, limba vorbită e suedeza.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.