insulele-aran

Insulele Aran

Insulele Aran – Inishmore, Inisheer şi Inishman – se află chiar în gura golfului Gahvay. Acest grup cunoscut de insule a inspirat mulţi artişti şi scriitori, arheologi şi turişti.

Locuite încă din anul 3000 î.Hr., pe insule a trăit omul Epocilor Pietrei, Bronzului şi Fierului, dar tot aici poţi vedea şi monumente ale creştinismului timpuriu. Persecuţia catolicilor de la jumătatea secolului XVII a adus aici alţi oameni, care, văzând că insula este pietroasă şi neprimitoare, au inventat o metodă genială de a produce un sol fertil pentru agricultură. Peste pietre au fost aşezate straturi de alge şi nisip care au creat pământ fertil şi păşuni.

Inishmore este cea mai mare, cea mai populată şi cea mai dezvoltată, iar portul mărişor zumzăie de activitate, mai ales vara, cu acel du-te-vino de feriboturi, iahturi şi mici ambarcaţiuni.

Supranumită şi muzeu în aer liber, Inishmore deţine peste 50 de monumente precreştine, creştine şi celtice, precum şi un fort extraordinar de piatră – Dun Aonghasa.

castelul-o-brien-ruine

Ruinele castelului O’Brien, în mijlocul unui fort circular, lângă satul Ballyshees, pe insula Inisheer. Castelul, construit în secolul XV, a fost distrus în 1652 de armata lui Cromwell.

Inishman, insula mijlocie, este cea mai puţin populată şi cea mai puţin dezvoltată. Sunt două forturi de piatră pe care poţi să le vizitezi, dintre care unul are o formă neobişnuită, pătrată în loc de circulară.

Tot aici găseşte şi un mormânt din Neolitic, prăbuşit, numit „Patul lui Dermot şi al lui Grainne“, după cei doi îndrăgostiţi cu sfârşit tragic din mitologia irlandeză. Ca punct de interes mai lumesc, aici poţi cumpăra splendide ţesături de lână Aran – a nu se confunda cu ţesăturile de lână din insulele scoţiene Arran.

Inisheer este cea mai mică, dar are multe de oferit. Aici vei găsi un mare castel din secolul XVI, o biserică din secolul XII şi o fântână considerată sfântă. Pe ţărmul ei stâncos vei vedea epava cargobotuliu Plassey, eşuată aici în anii 1960.

POPULAŢIE

Inishmore: 900; Inishman: 200; Inisheer: 300 (2005)

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând, dar cea mai bună vreme e vara.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de la Connemara şi Clare sau cu avionul.

PUNCTE DE ATRACŢIE

Inishmore:

  • Dun Eochla, cel mai mic fort, dar cel mai bine conservat.
  • Castelul Arkm’s, construit în 1587.
  • Teampall Bheanain – ruinele uneia dintre cele mai mici biserici din lume.

Inishman:

  • Dun Chonchuir, un fort oval mare, din secolul V, de unde vei avea o privelişte superbă.
  • Teach Synge – splendid restaurata casă în care a locuit dramaturgul John Millington Synge, cât a stat pe insula.

Inisheer:

  • la parte la festivalul care se ţine pe 14 iunie la biserica dărâmată de la Caomham Caomhan. Filmul lui Robert Flaherty Mari of Aran, din 1934, este o frumoasă descriere a vieţii pe Insulă.Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.