azore-insulele

Insulele Azore

Un arhipelag de nouă insule vulcanice, la circa 1 500 km de Portugalia continentală, Azorele reprezintă capătul cel mai vestic al Europei. Sunt vârfurile unora dintre cei mai mari munţi de pe planetă, ascunşi în mare parte de apele Atlanticului, dar ridicându-se deasupra acestuia la spectaculoasa înălţime de 2 351 m.

Toate insulele au o frumuseţe sălbatică – ţărmuri cu faleze cavernoase, stânci înalte, plaje cu nisip negru şi golfuri ascunse. Urmele erupţiilor masive se văd peste tot în acest peisaj incredibil.

Munţi stâncoşi, cu râpe adânci, lacuri de crater şi curioase formaţiuni stâncoase, în contrast cu şesuri verzi – terras do pao (câmpuri de pâine) -, unde câmpul este mărginit de mii de flori sălbatice, iar graniţele sunt marcate prin rânduri de hortensii, azalee sau camelii.

Insulele au dimensiuni variate – Corvo are doar 17 km2, în timp ce Sao Miguel are 759 km2 -, fiecare are caracteristicile ei unice, propria istorie şi propria arhitectură.

Insulele Azore nu erau locuite când au venit aici portughezii, în 1439. Sao Miguel şi Santa Maria, cele mai estice, au fost primele colonizate şi există câteva clădiri magnifice din acea perioadă în Ponta Delgada, cel mai mare oraş din arhipelag.

orasul-terceira

Oraşul Terceira

În secolele XVI şi XVII, Terceira, a treia insulă colonizată, a devenit un port important pentru galioanele spaniole care mergeau în Mexic sau Peru. Mai târziu, pe la 1820, a devenit cartierul general al liberalilor care luptau împotriva absolutismului în timpul Războiului Civil Portughez.

Viaţa rurală din Azore este aproape la fel cum a fost de secole; chiar şi marile oraşe au aerul acela calm şi lent. După ce vei explora mai multe insule, îţi vei da seama că fiecare are personalitatea şi farmecul ei unic – perlele Atlanticului.

POPULAŢIE

246 746 (2011).

CÂND SĂ TE DUCI

lunie-octombrie este perioada cea mai caldă şi mai uscată; din noiembrie în ianuarie este plăcut, dar ceva mai rece; februarie-mai e o perioadă mai ploioasă, dar în aprilie înfloresc azaleele.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul din Portugalia la Sâo Miguel, Terceira, Faial sau Pico.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Furna do Exofre – o grotă sulfuroasă cu un lac de crater subteran (Graciosa).
  • Convento do Esperanga -cu o magnifică statuie a lui lisus (Sâo Miguel).
  • Fajazinha – un sat pitoresc -şi cascada Ribeira Grande (Flores).
  • Horta – important port balenier din secolul XIX, cu multe vestigii istorice (Faial).
  • Maia şi Sâo Lourengo – cele mai frumoase golfuri din Azore (Santa Maria).
  • Angra do Heroisme – oraş vechi, înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO (Terceira).

TREBUIE SĂ ŞTII

Insulele Azore sunt locul ideal de unde poţi urmări balene şi unde poţi înota cu delfini. Apele sunt un sanctuar natural în care trăiesc peste 20 de specii de mamifere marine.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.