Sălbatice, stâncoase şi pustii, cele circa 3 000 de insuliţe de granit se întind pe cel mult 150 km de-a lungul coastelor provinciei Bohuslăn, în vestul Suediei. Sunt renumite pentru pustietatea lor, lipsită de copaci.
Ingrid Bergman şi-a petrecut aici vacanţele, iar cenuşa i-a fost împrăştiată în largul insulei Danholmen. Aceste insule sunt pentru iubitorii de natură, pentru marinari şi înotători, au puţine sate, viaţă de noapte, practic, nu există şi abia dacă vezi vreo maşină.
Deşi unele aşezări datează din epoca medievală, insulele nu prea au fost locuite până în secolul XVIII, când abundenţa de hering făcea posibilă existenţa aici. Se pare că nu s-au schimbat prea multe, poate doar faptul că acum locuitorii trăiesc mai degrabă din turism decât din pescuitul de hering; sate pitoreşti de pescari, cu case de lemn în culori pastelate, stau agăţate de stânci; mirosul de sare de mare se amestecă cu cel de mărar, ienibahar, alge şi afumători; pescăruşii ţipă şi se rotesc pe cerurile vaste şi deschise.

Port în Bohuslän
Marstrand este cea mai sofisticată insulă. E o staţiune populară de iahting, cu locuri minunate de înot şi scufundări, cu excelente restaurante cu fructe de mare şi un neobişnuit bar de noapte.
Insulele Koster sunt la extrema cealaltă. Sunt cele mai vestice şi fac parte dintr-o rezervaţie naturală – plaje splendide şi peisaje stâncoase de eră glaciară, un paradis pentru plante rare şi pentru Luminile Nordului. Satul Gullholmen este celebru pentru pitorescul lui, cu case şarmante de lemn, înghesuite unele în altele.
Un pod pietonal face legătura cu insula Hărmano, una dintre cele mai mari rezervaţii naturale din Bohuslan. Vaderoarna e o îngrămădire de stânci bătute de vânt, unde trăieşte cea mai mare colonie de foci din Suedia; fă o vizită şi pe Stora Korno, poate cea mai puţin atinsă dintre aceste insule.
POPULAŢIE
Variabilă. Multe dintre insule sunt nelocuite sau se populează doar în lunile de vară. Poţi fi sigur că nu vei avea parte de aglomeraţie.
CÂND SĂ TE DUCI
Iunie-septembrie.
CUM AJUNGI ACOLO
Cu avionul până la Gotteborg. Există feriboturi spre insule care pornesc din porturi importante, precum Uddevalla, stromstad, Hamburgsund sau Smogen, depinde unde vrei să ajungi. În plin sezon, în lunile iulie şi august, există şi un feribot care circulă între insule.
PUNCTE DE ATRACŢIE
- Marstrand – un frumos oraş de lemn cu o fortăreaţă din secolul XVII.
- Karingon – savurează scoici proaspete şi şampanie în timp ce faci saună cu apă de mare.
- Hallo – o frumoasă rezervaţie naturală sălbatică, nelocuită, unde cuibăresc aice şi unde poţi face baie în Marmorbassangen (Bazinul de Marmură), un bazin natural cu ape turcoaz, înconjurat de stânci netede.
- Cel mai vechi far din arhipelag se află aici.
- Valfjall, în nordul insulelor Koster, un loc superb, unde se află o biserică micuţă de lemn şi de unde ai o minunată panoramă a insulelor.
TREBUIE SĂ ŞTII
Pe insulele Bohuslan nu sunt prea multe facilităţi de cazare. Dacă vrei să ai cu adevărat experienţa insulelor într-o vacanţă, nu într-o excursie de o zi, trebuie să cauţi din timp să-ţi rezervi un loc.
Booking.com