Insulele Borromee

Lacul Maggiore este cel mai vestic dintre cele trei mari lacuri prealpine din Italia. Insulele Borromee se află pe braţul vestic al lacului, între Stresa şi Verbinia. Trei insule şi două insuliţe ocupă laolaltă numai 20 ha şi numai una este locuită permanent.

Numele lor vine de la ilustra familie Borromeo, care şi-a avut aici fieful încă din secolul XIV (şi parţial îl mai are şi azi). De-a lungul timpului, aceştia au construit pe cele trei insule palate de vară şi grădini pe care le-au umplut de comori şi rarităţi opulente ce reflectau poziţia înaltă pe care o deţineau în politică, în biserică şi în rândul elitelor europene. Acum, insulele, cu locaţia lor fermecătoare, sunt un punct de atracţie din regiune.

Isola dei Pescatori, cea mai nordică, nu mai aparţine familiei Borromeo. Are numai 350 m lungime şi 100 m lăţime, un sat vechi de pescari şi o singură stradă principală din care pornesc alei pavate ce duc spre promenada de piatră care o înconjoară – un fel de zid de apărare împotriva eroziunii şi a inundaţiilor frecvente. Pescuitul se practică şi acum; insula este foarte populară printre excursioniştii de o zi şi este singura pe care te poţi şi caza.

isola-bella-maggiore

Isola Bella se află pe lacul Maggiore

Casele vechi au portaluri de granit şi balcoane de lemn de o simplitate rustică, iar biserica San Vittore il Moro adăposteşte şi ruinele unei capele din secolul IX. Farmecul rustic al insulei contrastează izbitor cu magnificenţa pe care o are Isola Bella, iniţial doar stânci pustii, apoi, din 1632, un uriaş palazzo de vară, Casa Borromeo.

Între 1751 şi 1837, a găzduit oaspeţi de seamă, precum Edward Gibbon, Napoleon şi Josephine de Beauharnais sau Stendhal. Aceştia s-au bucurat şi de splendidele grădini ale palatului mai mic, de pe Isola Madre, unde familia se retrăgea din faţa tumultului vieţii sociale – grădina e plină şi acum de plante rare şi de păsări exotice aduse de ei aici.

POPULAŢIE

Isola dei Pescatori – 50 (celelalte nu sunt locuite decât de curatori).

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând. Climatul lacului Maggiore este cunoscut pentru blândeţea pe care o are iarna şi vara. Du-te în iunie—iulie, când pe isola Bella se ţine Festivalul de Muzică Stresa.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul (o singură cursă deserveşte toate cele trei insule, pe rând); cu taxiul acvatic de la Stresa, Baverno, Pallanza sau Intra.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Tapiseriile flamande din secolul XVII din palatul de pe isola Bella.
  • Mobila şi colecţiile de porţelan şi uniforme de valeţi din secolul XVII şi XVIII, din casa de pe isola Madre – care arată latura privată, mai umană, a marii familii.
  • Grotele palatului de pe Isola Bella, decorate cu flori şi animale pictate de unii dintre cei mai mari artişti italieni.
  • Un picnic şi o baie în izolarea insulei Malghera (între isola Bella şi Isola dei Pescatori), sau pe Isolino di San Giovanni, chiar lângă Pallanza.

TREBUIE SĂ ŞTII

Familia Borromeo a avut conţi, duci şi cardinali, dar cel mai ilustru înaintaş este Sfântul Carlo Borromeo.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.