insulele-canare

Insulele Canare

Canarele sunt un grup de şapte insule vulcanice în largul coastei atlantice a Africii de Nord. Acoperă 7 450 km2 şi are unul dintre cele mai dramatice decoruri din lume. Fiecare insulă are propriul peisaj, propria floră şi faună — de la deşertul insulei Fuerteventura până la bogatele păduri alpine de pe La Gomera. Las Palmas de Gran Canaria este capitala cosmopolită a arhipelagului, despre care se spune că are cel mai bun climat din lume.

Spaniolii au fost primii care au invadat insulele, în 1402, dar le-a trebuit aproape un secol să obţină controlul absolut asupra acestui punct strategic din ruta comercială atlantică.

În următorii 300 de ani, insulele au devenit tot mai bogate datorită profiturilor obţinute din comerţ, până când o recesiune din secolul XIX a provocat o emigrare masivă spre America. În cele din urmă, dezvoltarea turismului a readus prosperitatea, iar azi insulele sunt vizitate anual de circa 10 milioane de turişti.

Tenerife, cea mai mare dintre ele, are şi cel mai variat relief – văi fertile, faleze abrupte şi plaje largi de nisip, dominate de silueta El Teide, al treilea vulcan din lume ca mărime, înalt de 3 718 m.

La Palma, „insula verde“, are cel mai mare crater vulcanic din lume, cu un diametru de 9 km şi o adâncime de 770 m.

Cea mai mică, Hierro, este şi cea mai stâncoasă, cu o dramatică linie de ţărm care se prăbuşeşte drept în mare. Lanzarote are un aspect extraordinar – un peisaj vulcanic supranatural de lavă pietrificată de la erupţii petrecute în secolele XVIII şi XIX.

parc-national-timanfaya

Uimitorul peisaj vulcanic din Parcul Naţional Timanfaya

Frumuseţea ei aspră şi peisajul straniu şi dezolant, în care apar podgorii străvechi, flori multicolore şi căsuţe albe, nu seamănă cu nici un alt loc de pe planetă – o experienţă memorabilă.

POPULAŢIE

2 105 000 (2014).

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând. Insulele Canare au o climă subtropicală, cu puţine vanaţii de temperatură şi ape calde indiferent de anotimp.

CUM AJUNGI ACOLO

Curse internaţionale de avion până la Tenerife, Lanzarote şi Gran Canaria. Cu feribotul până la cele cinci insule mai mari de la Câdiz, pe coasta Spaniei. Între insule – curse interne de avion şi feriboturi.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Barrio de la Vegueta, Las Palmas -vechiul cartier din Las Palmas, cu arhitectură colonială frumoasă, sit intrat în Patrimoniul Mondial UNESCO.
  • Teide, Gran Canaria – un sat aşezat într-o zonă frumoasă, unde se mai găsesc urme ale populaţiei guanche, primii locuitori ai insulelor.
  • Betancuria, Fuerteventura – cel mai vechi sat din arhipelag, cu o catedrală construită în 1410.
  • Montana de Fuego, în Parcul Naţional Timanfaya, Lanzarote – cratere active aflate într-un straniu peisaj selenar
  • Văile de la Orotava, Tenerife – o frumoasă vale în care se află încântătorul oraş Orotava, unde poţi vedea Casas de los Balcones, clădiri tradiţionale din secolul XVII.
  • Santa Cruz de las Palma -un oraş-port incredibil de pitoresc, cu străzi în pantă abruptă, având în spate un crater uriaş de vulcan, Caldereta.

TREBUIE SĂ ŞTII

Insulele Canare sunt zonă autonomă în Spania. Deşi au fost printre primele destinaţii de vacanţă din lume, dezvoltarea turistică a fost bine controlată şi nu a afectat prea mult peisajul şi frumuseţea insulelor.

Poţi să-ţi faci o idee despre frumuseţea naturală şi culturală a Canarelor numai când ştii că patru dintre parcurile naţionale spaniole sunt aici – pe insulele La Palma, La Gomera, Tenerife şi Lanzarote -şi cinci situri de aici sunt înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.