coll-tiree-insule

Insulele Coll si Tiree

Coll şi Tiree sunt insule în apele Atlanticului, la vest de Mull. Joase şi destul de îndepărtate, odinioară alcătuiau o singură insulă. Amândouă au aproximativ aceeaşi mărime, cam 19 km lungime şi 5 km lăţime; sunt lipsite de copaci şi bătute de vânturi, dar se laudă cu un număr record de zile însorite în Scoţia. Tocmai aceste zile îi atrag pe suferi în fiecare octombrie la evenimentul Tiree Wave Classic.

Dacă insula Coll are formă de peşte, satul Arinagour se află chiar în branhiile lui formate de lacul Eathama, care oferă posibilităţi sigure de ancorare. Este un sat cu căsuţe mici şi albe, unde trăieşte jumătate din populaţia insulei; aici sunt magazinele şi oficiul poştal. Pe coasta de sud-vest se află două „castele”, unul din secolul XV, celălalt de la 1750.

În vestul castelelor este o zonă cu dune imense de nisip şi două golfuri cu nisip auriu. Cel mai înalt punct de pe insula Coll este Ben Hogh, în vârful căruia se află un bolovan enorm, aşezat într-un echilibru precar pe alţi trei bolovani mai mici – se spune că a fost pus acolo de un uriaş.

tiree-casa

Stuful este fixat pe acoperişul acestei căsuţe din Tiree.

Întinderea vastă de machair fertil de pe Tiree era numită odinioară „coşul de pâine al Hebridelor Interioare”. Azi populaţia trăieşte din grădinărit şi din turism. Insula este cunoscută pentru casele ei „albe” şi „negre” – cele negre au ziduri de piatră, colţuri rotunjite, acoperiş de stuf şi ziduri de protecţie împotriva vântului. Cele albe au ziduri cimentuite, sunt văruite în alb, iar în loc de stuf au tablă ondulată. Există şi case „pestriţe”, la care numai mortarul a fost vopsit în alb.

Ringing Stone, în vestul golfului Vaul, pe coasta de nord, este o stâncă mare, plină de simboluri străvechi. Când este lovită cu o piatră, stânca scoate un sunet ciudat, metalic. Legenda spune că dacă această piatră va fi vreodată spartă, Tiree va dispărea pentru totdeauna în valuri.

POPULAŢIE

Coll – 172; Tiree- 750 (2002).

CÂND SĂ TE DUCI

Ideal în perioada aprilie-noiembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de la Oban sau cu avionul de la Glasgow până la Tiree.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Rezervaţia de la Calgary Point, pe Coli.
  • O plimbare pe plajă la Crossapol Bay, pe Coli.
  • O vizită la Dun an Achaidh, un fort străvechi; poţi vedea megaliţi şi tumuli în apropierea drumului care porneşte spre vest de la Arinagour, pe Coli.
  • Dun Mor vaul, un străvechi fort circular (broch), în apropiere de golful Vaul, pe Tiree.
  • Muzeul Island Life din Sandaig, Tiree.
  • Muzeul Farului Skerryvore – dedicat magnificului far de piatră Skerryvore construit în ocean la circa 16 km de Tiree.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.