elafiti-insule

Insulele Elafiti

Aceste 13 insuliţe ies din apele sclipitor de albastre din largul coastelor Dubrovnikului, ca nişte nestemate verzi. Peisajul îţi taie răsuflarea – un minunat decor cu ţărm şi apă, dealuri verzi, împădurite, văi cu livezi de citrice şi măslini. Sate tradiţionale, cu case de piatră acoperite cu ţiglă, ghemuite în golfuri pitoreşti, unde locuitorii îşi păstrează ocupaţiile vechi – pescuitul şi agricultura.

Elafiti au o suprafaţă de uscat mai mică de 30 km2 şi numai trei dintre insule sunt locuite. Kolocep, loc preferat al amatorilor de înot, este cea mai apropiată de Dubrovnik – la numai 20 de minute de mers cu barca. Insula nu are mai mult de 2,5 km2, este plină de vegetaţie, cu drumuri care trec prin parfumate păduri de pin şi prin livezi de măslini.

portul-elafiti

Frumosul port al insulei Lopud

Sunt două sătucuri fermecătoare, unde în grădini vei vedea flori exotice, palmieri, aloe şi cactuşi. Lopud este cea mai populară dintre insule, renumită pentru nisipul uimitor de alb şi de fin care are în spate dealuri bogat împădurite. Sipan este cea mai mare -16,5 km2 – şi este renumită pentru vinul ei.

Prima menţionare a insulelor apare la istoricul antic Plinius cel Bătrân – numele lor derivă din cuvântul grecesc care înseamnă „cerb“. În secolul X insulele au intrat în componenţa oraşului Dubrovnik şi atunci au început să apară biserici şi mănăstiri, în secolul XV, Sipan era locul preferat de retragere pentru aristocraţia locală; şi acum poţi vedea rămăşiţele magnificelor vile ascunse prin pădurile din golfuri.

Azi, insulele îţi oferă adăpost în faţa caniculei oraşului, un loc idilic unde poţi înota şi face plajă, te poţi plimba şi relaxa.

POPULAŢIE

850 (2006)

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-Septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de la Dubrovnik până la fiecare dintre cele trei insule mari; poţi face o excursie cu barca de o zi, în care să le vizitezi pe toate trei.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Palatul Rectorului, în stil gotic târziu, pe Sipan.
  • Rămăşiţele bisericii Sf. Petru, din secolul XI, pe Sipan.
  • Biserica Sfânta Treime, din secolul XVI, pe Lopud.
  • Mănăstirile din secolul XV, pe Lopud.
  • Ruinele vechii bazilici şi ale caselor de vacanţă de pe Kolocep.
  • Peştera Vrăjitoarei şi Peştera Albastră pe Kolocep.

TREBUIE SĂ ŞTII

Pe toate insulele sunt plaje de nudişti.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.