insulele-eoliene

Insulele Eoliene

Numite după Eol, zeul vânturilor, Insulele Eoliene sunt un arhipelag vulcanic nu departe de coasta nordică a Siciliei, în Marea Tireniană. Mai sunt cunoscute sub numele de Lipari sau Eolie; principalele insule sunt Lipari, Salina, Filicudi, Alicudi, Stromboli, Panarea şi Vulcano.

Toate se pot lăuda cu peisaje superbe, plaje minunate, castele, staţiuni termale, sporturi acvatice, partide bune de pescuit şi, desigur, ceva activitate vulcanică privită în direct.

Aceste insule frumoase sunt destul de pietroase, au peşteri adânci, extraordinare formaţiuni stâncoase, faleze abrupte şi privelişti splendide. Vulcanii de pe Stromboli erup chiar frecvent.

Filmul lui Rossellini, Stromboli, din 1950 a fost inspirat de acest vulcan, care şi azi trimite regulat lavă topită pe pietrele arse. Acest lucru nu a împiedicat insulele să devină populare staţiuni elegante pentru italieni bogaţi, aşa că poţi să te aştepţi la înghesuială în timpul verii.

Lipari este poate cea mai interesantă dintre ele din punct de vedere istoric, cu citadela şi vestigiile ei arheologice. De aici pornesc în general excursii pe apă spre plaje şi spre celelalte insule.

lipari-insulele-eoliene

Oraşul Lipari pe înserat

Plajele sunt pline de pietre ponce şi pietre fine de obsidian negru, iar insula este bine dotată cu restaurante şi cafenele. Filicudi, cu ţărmul ei de bazalt, este mult mai puţin dezvoltată ca staţiune turistică – apa este uluitor de limpede, poţi închiria o barcă sau poţi face scufundări, iar plajele sunt de multe ori pustii.

Panarea oferă un frumos decor cu dealuri stâncoase, aşezări străvechi, văi verzi şi clădiri frumoase, cu coloane şi arcade. Aici găseşti hotelul Raya, deschis în anii 1960 de artistul Pablo Tilche, care i-a creat insulei reputaţia de loc al petrecerilor.

Insula-grădină Salina oferă linişte – este ideală dacă eşti în căutarea unui loc retras.

Este una dintre cele mai înverzite insule; aici se produc capere, peşte şi caracatiţă (delicioase) şi un vin auriu de desert, Malvasia. Aici s-a turnat filmul Poştaşul, în anii 1990. La Lingua există un muzeu, o biserică interesantă în oraşul-port Santa Marina şi spectaculoase formaţiuni stâncoase la Pollara.

Plajele de pietriş sunt curate şi rareori aglomerate, iar priveliştile înspre Lipari şi Stromboli sunt foarte frumoase.

Stromboli a devenit destinaţia preferată pentru o mulţime selectă de turişti. Vulcanul este şi acum principalul punct de atracţie şi cel mai bine ar fi să-l vezi seara, de pe apă, pentru că aşa vei putea aprecia spectacolul înfiorător. Vulcano câştigă rapid statutul de cea mai vizitată dintre Insulele Eoliene.

Activitatea vulcanică de aici a încetat de mult, dar şi acum te poţi urca în vârful vulcanului să te uiţi în jos la conul lui prăbuşit şi să admiri priveliştea dinspre Lipari şi Filicudi. Un alt punct de atracţie de pe Vulcano este bazinul in aer liber cu noroi vulcanic, care atrage amatorii de băi care caută tratamente pentru boli de piele şi alte afecţiuni.

POPULAŢIE

13 431 (2002)

CÂND SĂ TE DUCI

Mai, iunie sau septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu vaporul, feribotul sau hidroavionul de la Milazzo, Palermo sau Napoll.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Muzeul arheologic din Lipari – artefacte din siturile arheologice de pe insulă şi epave de corăbii. Farul cu cap de cal din strombolicchio.
  • Vechea citadelă (castello) Lipari, cu acropolele.
  • Extraordinarul ţărm de pe Vulcano, roşu, ocru şi galben.
  • Laghetto di Fanghi – băile cu noroi vulcanic de pe vulcano sunt renumite pentru efectul lor terapeutic. Spală-te de noroi în apele mării, încălzite de izvoare termale.

TREBUIE SĂ ŞTII

Arhipelagul a fost înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO pentru geologie şi vulcanologie.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.