insulele-farne-si-lindisfarne

Insulele Farne şi Lindisfarne

În largul coastelor comitatului Northumberland se află un grup de circa 20 de insule mareice. Împărţite într-un grup interior şi altul exterior, acestea sunt denumite generic Insulele Farne.

În afară de ornitologi sezonieri, pe insule nu locuieşte nimeni. Pietroase şi pustii, insulele sunt o adunătură de stânci golaşe, cu vegetaţie doar pe zonele de turbărie.

Numele Insulei Inner Farne este strâns legat de cel al Sfântului Cuthbert, care a trăit aici câţiva ani, singur. Pe urmele sfântului, mort în anul 687, au venit şi alţi eremiţi, mulţi de la mănăstirea Durham. În 1255 a fost construită aici o mică mănăstire benedictină, cu două capele separate.

Deoarece apele cu stânci ascunse au fost întotdeauna periculoase pentru navigaţie, în 1673 a fost construit un far, iar de atunci insulele au fost martore la construcţia şi demolarea a nenumărate altele.

Azi, pe Inner Farne şi Longstone există două faruri complet automatizate (deasupra), precum şi ruine ale farurilor vechi. Insulele sunt renumite ca unul dintre cele mai importante sanctuare de păsări din Marea Britanie, dar şi pentru că aici îşi au habitatul mii de foci cenuşii de Atlantic.

manastirea-lidnisfarne

Mănăstirea Lindisfarne

La nord de Insulele Farne se află mistica Lindisfarne, Insula Sfântă. Legată de continent printr-un drum mareic, o mare parte din insulă şi din împrejurimile ei au intrat în componenţa unei rezervaţii naturale naţionale, în care este protejată o importantă populaţie de păsări de iarnă şi migratoare.

Cea mai cunoscută mănăstire de pe Lindisfarne a fost întemeiată în anul 635 d.Hr. de Sfântul Aidan, iar Sfântul Cuthbert a fost aici timp de doi ani abate şi episcop.

Este unul dintre cele mai importante situri ale creştinismului timpuriu din Anglia.

Remarcabilul manuscris anluminat Evangheliile Lindisfarne a fost făcut pe insulă prin anul 700; acum este păstrat la British Library. Pe insulă mai e un castel din vremea Tudorilor, construit în 1570 şi restaurat în 1901 de Edwin Lutyens. Grădina a fost proiectată de Gertrude Jekyll.

POPULAŢIE

Insulele Farne nu sunt locuite.

Lindisfarne: 162 (2007).

CÂND SĂ TE DUCI

Pentru păsări, ideal este toamna sau iarna, dar Lindisfarne e frumoasă primăvara sau vara.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu vaporul până la insulele Farne, pe jos sau cu maşina la Lindisfarne.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Scufundări printre numeroasele epave care înconjoară insulele Farne.
  • Capela St. Cuthbert, pe Inner Farne.
  • Turnul Peele, un mic fort de apărare construit în secolul XVI pe Inner Farne.
  • Rămăşiţele mănăstirii din Lindisfarne, muzeul şi centrul pentru vizitatori.
  • Vechile cuptoare de var de pe Lindisfarne.
  • Miedul de Lindisfarne – reţeta lui s-a păstrat din Evul Mediu şi este şi azi un secret bine păzit de familia care încă îl produce la distileria St. Aidan’s.

TREBUIE SĂ ŞTII

Farul Longstone a fost reşedinţa administratorului de far william Darling. În 1838, fiica sa Grace, de 22 de ani, a văzut o navă eşuată pe stâncile din apropiere. Împreună cu tatăl ei a urcat într-o barcă şi cei doi au reuşit salvarea a nouă persoane, pe o vreme extrem de potrivnică.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.