insulele-feroe

Insulele Feroe

Bătute de apele Atlanticului, între Islanda şi Norvegia, Insulele Feroe sunt 18 petice splendide de pământ. Arhipelagul Feroe acoperă 1 399 km2 şi are un climat relativ blând, încălzit de Curentul Golfului.

Peisajul îţi taie răsuflarea: munţi aspri de bazalt, înalţi de până la 880 m, acoperiţi de un covor gros de iarbă de un verde ireal, străbătuţi de cascade, râuri şi fiorduri. Versanţi abrupţi se ridică spre cer, stâncile sunt pline de colonii de pufîni, gâşte de mare şi furtunari. Cerul extraordinar modifică permanent peisajul, făcând un joc caleidoscopic de lumini şi umbre; ceaţa marină vine pe neaşteptate, doar ca să dispară câteva clipe mai târziu, făcând loc razelor de lumină.

Sihaştri irlandezi au venit aici în secolul VII şi au adus oaia şi cerealele, iar în secolul IX au apărut vikingii. Insula a rămas sub controlul norvegienilor, dar din secolul XIV a intrat tot mai mult sub influenţa Danemarcei. Azi, deşi este tot teritoriu danez, insularii se mândresc cu independenţa spiritului lor, cu inimitabilul lor dialect viking, cu cântecele şi dansurile lor.

sat-feroe

Sat tipic de fiord în Insulele Feroe

Mulţi locuitori trăiesc din oierit sau pescuit, în sate şi cătune izolate, cu case vopsite multicolor şi acoperiş de stuf. Fermecătorul port Torshavn, cel mai mic oraş-capitală din Europa, se află pe insula Streymoy, cea mai mare din arhipelag.

Între insulele Streymoy şi Eysturoy s-au construit un pod şi un tunel, iar feriboturile fac curse regulate către toate insulele. Pe cea mai vestică dintre ele, Vagar, se găsesc cele mai bune facilităţi turistice, iar Sudoroy, la două ore de mers spre sud, este, poate, cea mai frumoasă.

Insulele au un farmec nepământean: cântec de păsări, susur de ape peste pietre, adieri de vânt peste câmpuri şi valuri care se sparg de faleze.

POPULAŢIE

49 469 (2013).

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-septembrie, dacă nu eşti o persoană excepţional de rezistentă.

CUM AJUNGI ACOLO

Există curse regulate de feribot tot timpul anului din Danemarca, Norvegia, Scoţia şi insulele Shetland. Sau poţi veni cu avionul până la Vagar, singura insulă suficient de plată ca să poată avea un aeroport.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Sate istorice – Sandavagur, pe Vagar, şi Gjogv, pe Eysturoy.
  • Rinkusteinar – „pietrele mişcătoare” din apropierea satului Oyndarfjordur, pe Eysturoy.
  • Lacurile Fjallavatn şi Hviltkinnavatn, pe Eysturoy.
  • Catedrala Magnus, din secolul XIV, şi cele mai vechi case de lemn locuite din Europa, pe care le poţi vedea în fermecătorul sat Kirkjubor, pe Streymoy.
  • Vestmanna, pe Streymoy – o plimbare cu barca prin defileuri, până la stâncile pline de păsări.
  • Muntele Beinisvoro, pe Suduroy.

TREBUIE SĂ ŞTII

Deşi Insulele Feroe fac parte din Regatul Danemarcei, ele se apropie tot mai mult de autoguvernare – deja au propriul parlament, steag şi limbă, şi nu fac parte din Uniunea Europeană.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.