Insulele Frisice de Nord

Insulele Frisice de Nord făceau parte odinioară din geest-ul continental – o întindere de nisip şi iarbă care merge de-a lungul coastei germane a Mării Nordului. Secole de puternice valuri mareice au creat insulele Sylt, Amrum şi Fohr, care şi acum îşi schimbă continuu forma şi dimensiunea.

Ele fac parte dintr-un ecosistem unic de şesuri mareice, plaje, bancuri de nisip şi mlaştini sărate aflate în prelungirea regiunii joase de coastă Schleswig-Holstein.

Sylt este şi acum legată de continent printr-un drum care apare la reflux. Această „insulă cu o mie de feţe“ este cea mai mare (100 km2) şi cea mai sofisticată. Coasta vestică are faleze abrupte, dune de nisip şi valuri care se sparg, şi este renumită pentru cei 40 km de plaje cu nisip; în est, şesul deschis face loc unei mlaştini sărate şi pustii. Pe insulă sunt facilităţi excelente pentru sport, drumeţii şi plimbări cu bicicleta – este o destinaţie la modă pentru vacanţele celebrităţilor germane.

Far pe plajă la Sylt

Cea mai puţin populată insulă este Amrum – doar 20 km2 -, un paradis îndepărtat unde te poţi pierde în natură. Vei vedea aici cele mai late plaje de nisip din Europa, cu dune spectaculoase, înalte de 32 m. Fohr – 82 km2 – este cea mai înverzită dintre ele, o adevărată Mecca pentru pasionaţii de păsări, cu o singură staţiune litorală, în oraşul Wyk, şi şaisprezece cătune.

O vizită în Insulele Frisice de Nord înseamnă o vizită într-o altă lume, o lume cu o cultură populară deosebită. Locuitorii vorbesc şi acum dialectul lor, poartă costume tradiţionale şi trăiesc în sate pitoreşti, cu case multicolore aranjate frumos, acoperite cu stuf şi înconjurate de grădini. Insulele sunt o regiune fascinantă şi relativ necunoscută din Europa de Nord, la fel de fascinantă ca oamenii de aici, duri, dar ospitalieri, cu o istorie unică.

POPULAŢIE

Amrum – 2 300; Sylt – 21 000; Fohr – 8 800 (2005).

CÂND SĂ TE DUCI

Sezonul turistic este mai-septembrie, dar iubitorii de natură consideră insula frumoasă tot timpul anului.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de la Schluttsiel sau Dagebull şi cu feriboturile care fac legătura între insule.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Monumentul de bronz dedicat poetului Heinrich Heine, creat de Amo Breker, în faţa primăriei din Sylt.
  • Casele istorice din Westerland, Sylt.
  • Catedrala St. Johannis şi bisericile din secolele XII şi XIII, Fohr.
  • Satul Nevel, Amrum.

TREBUIE SĂ ŞTII

Nu te aventura prin smârcuri decât însoţit de ghid. Mareea este extrem de periculoasă; în plus, chiar şi în cea mai însorită zi, ceaţa poate apărea pe neaşteptate de pe mare.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.