insula-holmoarna

Insulele Holmoarna

Acest pitoresc grup de insule se află la circa 10 km în largul coastelor Golfului Botnic. Este cea mai mare rezervaţie marină din Suedia -un amestec ciudat de turbării, lacuri, bărăgane, păduri de foioase şi picea.

Holmoarna s-a format prin ridicarea terenului după topirea gheţarilor (reacţia pământului după eliberarea de sub presiunea tonelor de gheaţă). Insulele au ieşit la suprafaţă abia cu vreo 2 000 de ani în urmă şi trec şi acum prin schimbări topografice majore: cel mai înalt punct are în prezent 26 m peste nivelul mării, dar se ridică mereu, cu circa 8,5 mm pe an.

Se pare că insulele au început să fie locuite de pe la 1 300; până în secolul XVI existau şapte ferme în nordul insulei Holmon, cea mai mare din arhipelag. Şi azi este singura insulă locuită – aici vine feribotul, la Byviken, unde se înşiră nişte case de-a lungul unor terenuri aparţinând unor ferme vechi de sute de ani; este singurul teren cultivat din arhipelag – diversele culturi agricole creează un desen multicolor.

portul-insulei-grinda

Port pe insula Grinda, Suedia

Iubitorii de natură se vor simţi în elementul lor explorând splendidele lacuri şi păduri, plimbându-se pe insuliţele din estul arhipelagului, unde pot vedea turbării şi iazuri, păduri de mesteacăn şi maluri stâncoase.

De la Byviken poţi lua o barcă până la mica insulă Stora Fjaderagg, o fostă bază a pescarilor şi a vânătorilor de foci, acum un centru ornitologic cunoscut. Singura şosea de pe Holmon traversează toată insula şi o strâmtoare îngustă, Găddbăckssundet, şi ajunge până la insula nelocuită Angeson.

La sud, insula Grossgrunden, un bărăgan deschis, este greu accesibilă, dar, dacă reuşeşti să ajungi acolo, vei putea face o partidă minunată de pescuit în fâşia îngustă de apă care o separă de Holmogadd, zonă militară protejată, celebră pentru farul vechi de piatră.

POPULAŢIE

90 (estimare)

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-septembrie

CUM AJUNGI ACOLO

De la Stockholm cu avionul, maşina sau trenul până la Umea, cel mai mare oraş din nordul Suediei. Apoi cu feribotul până la Norrfjarden, la 30 km nord-est de Umea. E gratuit şi circulă de trei ori pe zi vara şi de două ori pe zi în restul anului. Când apa îngheaţă, feribotul este înlocuit cu un elicopter.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Muzeul Bărcilor din Byviken.
  • Berguddens Fyr – farul.
  • Un loc deosebit de bun pentru observarea păsărilor.
  • Trappudden – faleze şi câmpuri de piatră postglaciare.
  • Plaja de la Jebăckssundet, la 5 km sud de Byviken.

TREBUIE SĂ ŞTII

Holmoarna este capătul cel mai vestic al arhipelagului Kvarken, intrat în Patrimoniul Mondial UNESCO pentru extraordinarul peisaj de morene formate cu circa 10 000 de ani în urmă, la sfârşitul erei glaciare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.