insula-ikaria-fourni

Insulele Ikaria şi Fourni

Ikaria (Icaria) este o insulă îngustă şi bătută de vânt între Samos şi Mykonos; este aspră, dar fertilă, plină de podgorii, livezi de măslini şi de fructe. O mare parte din coasta de sud este pustie, cu faleze abrupte, dar pe coastele de nord şi de vest sunt mai multe sate de pescari, plaje micuţe şi singura staţiune propriu-zisă, Armenistis.

Numită după legendarul Icar, care a căzut în mare exact în largul coastelor insulei atunci când soarele i-a topit ceara aripilor, Ikaria este renumită şi ca loc de naştere al lui Dionysos, zeul vinului. Ani de zile insula a fost folosită ca loc de exil pentru disidenţi; insularii împărtăşesc vechi idealuri de stânga, sunt independenţi şi idiosin-cratici. Un alt fel de celebritate i-au adus-o izvoarele radioactive, unele încă în uz – cele cu toxicitate ridicată au fost închise.

Din cauza trecutului ei ciudat, a relativei inaccesibilităţi, a lipsei de arhitectură fotogenică şi de peisaj spectaculos, Ikaria a fost neglijată de turismul de masă. Principalul port, Agios Kirykos, nu are prea multe de arătat.

Armenistis se află pe coasta de nord, într-o locaţie magnifică – are două plaje lungi şi frumoase, bune pentru surfing -, lucru neobişnuit pentru Grecia. Este un loc bun pentru drumeţii şi găseşti hărţi pe care sunt trecute trasee bine marcate.

armenistis-ikaria

Biserică din Armenistis, pe Ikaria

Fourni este singura insulă cu facilităţi turistice dintr-un mic arhipelag, în singurul oraş de pe insulă, călătorul va găsi pe chei taverne cu preparate pescăreşti bune – Fourni are o uriaşă flotă de pescuit şi şantiere navale prospere, dar şi o surprinzătoare viaţă de noapte.

Există şi câteva plaje bune şi frumoase, la care ajungi după o plimbare plăcută.

POPULAŢIE

Ikaria – 8 423;

Fourni – 1 460 (2011).

CÂND SĂ TE DUCI

Iunie, începutul lui Iulie şi Septembrie. Pentru surfing, Iulie-Septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul sau hidroavionul din Samos sau din Pireu.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Ikaria: Kambos, un sat pe coasta de nord, în care se află cea mai veche biserică de pe insulă, ruinele unui palat bizantin, un mic muzeu şi cărări pe care poţi face plimbări frumoase.
  • Khristos Rahon, unul dintre satele numite colectiv Rahes – aici sătenii vorbesc dialectul homeric şi au un program foarte ciudat – se trezesc târziu şi îi apucă miezul nopţii vorbind, mâncând sau făcând cumpărături – ori consumând vinul de producţie locală.
  • Fourni: excelentul peşte proaspăt de la taverne.

TREBUIE SĂ ŞTII

Timp de trei luni în anul 1912, Ikaria a fost republică independentă, cu monedă şi timbru proprii.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.