Un arhipelag bătut de vânt şi lipsit de copaci în largul peninsulei Kamceatka, din estul îndepărtat al Rusiei, insulele Komandorskie sunt coroana unui uriaş lanţ vulcanic de sub Marea Bering, legat de Cercul de Foc al Insulelor Aleutine, aflate la câteva sute de kilometri distanţă.
Aceste insule pustii de tundră sunt acum rezervaţie ştiinţifică – o suprafaţă de circa 2 000 km2, în alcătuirea căreia intră insulele Bering, Mednîi şi încă treisprezece insule mici. Acestea au un ecosistem unic, în care se găseşte un număr copleşitor ca diversitate şi densitate de vietăţi marine şi păsări.
Insulele au fost numite aşa de la comandantul Vitus Bering, un eroic explorator danez aflat în serviciul lui Petru cel Mare. Venind spre casă, după ce se întorcea din Alaska, în 1741, înainte de a muri, el a reuşit să îşi ancoreze corabia avariată pe insula care azi îi poartă numele.
Insulele au fost nelocuite până în 1825, când Compania Ruso-Americană a adus aici muncitori aleutini pe care îi folosea în comerţul cu foci. Şi azi există aici o comunitate mică de ruşi şi aleutini care trăiesc din pescuit şi ecoturism.

Focă cu blană nordică
Nu este decât un pustiu întunecat şi îngheţat în timpul iernii, dar, pe măsură ce zilele se măresc, tundra revine la viaţă. Râuri de zăpadă topită curg la vale de pe versanţii muntelui, cascadele se prăvălesc peste faleze abrupte, iar coasta îngheţată se transformă într-o deltă magică, în care mii de culori se reflectă în bazine de apă.
Un covor verde-cenuşiu de licheni se întinde pe vârfurile muntelui, iar pe poalele acestuia cresc rododendroni galbeni şi ierburi lungi şi verzi. Ciuperci de proporţii mitice se ivesc din pământ, iar tufele sunt pline de fructe sălbatice.
Apele din largul coastelor sunt, efectiv, pline de balene, marsuini, foci şi vidre de mare, pe stânci se adăpostesc milioane de păsări, iar în râuri înoată mii de somoni – un adevărat vis de ecoturist.
POPULAŢIE
613 (2009)
CÂND SĂ TE DUCI
Mai-octombrie; în special culorile toamnei din septembrie sunt deosebit de frumoase.
CUM AJUNGI ACOLO
Poţi face o croazieră spre Kamceatka sau spre Cercul Polar Arctic; din oraşul Petropavlovsk-Kamceatskii, în estul îndepărtat al Rusiei, cu un avion sau cu un elicopter până pe aeroportul Nikolskoe pe insula Bering.
PUNCTE DE ATRACŢIE
- Mormântul comandantului Vitus Bering, care are un bust şi o piatră de mormânt din bronz.
- Coloniile de foci cu blană nordice.
- Vulpile polare – saprofage obraznice, fără frică de oameni.
- Depozitele de pietre semipreţioase din golful Buian.
- Cules de ciuperci şi fructe sălbatice în tundră.
TREBUIE SĂ ŞTII
În tundră, sub stratul de suprafaţă, se află un strat permanent de pământ îngheţat. În verile scurte, zăpada care se topeşte nu se poate infiltra în sol, aşa că rămâne la suprafaţă, formând o deltă mlăştinoasă.
Tundra este un rezervor imens de dioxid de carbon – absoarbe mai mult decât eliberează, insulele au fost desemnate Rezervaţie a Biosferei UNESCO în 2002.