insulele-kurile

Insulele Kurile

Acest lanţ de insule vulcanice se întinde pe aproape 1 300 km, ca nişte trepte ale unei scări de piatră, de la peninsula Kamceatka până la Hokkaido, în Japonia. Ele formează graniţa dintre Marea Ohotsk şi Oceanul Pacific; sunt vârfuri ale unor stratovulcani subacvatici din Cercul de Foc al Pacificului. În largul apelor se află fosa Kurile, una dintre cele mai adânci zone din ocean, de circa 10,5 km.

Insulele Kurile sunt de o frumuseţe uimitoare, cu o vegetaţie densă (exceptând zona marilor înălţimi) şi un relief spectaculos, deosebit de variat — de la ameninţătoare creste vulcanice şi cratere până la tundră alpină, pajişti şi mlaştini.

Sunt aici păduri de foioase, de conifere, lacuri de crater înconjurate de copaci, văi înguste, pline de vegetaţie, râuri repezi care curg printre maluri înalte de stâncă, plaje de nisip vulcanic şi maluri pietroase.

insulele-kurile-creste

Vedere aeriană a spectaculoaselor creste vulcanice din Insulele Kurile

În sezonul de împerechere, toate deluşoarele şi falezele înalte se umplu de milioane de păsări de mare, iar apele din jur sunt pline de animale – grupuri de orei, de balene ale lui Baird, balene cu înotătoare şi caşaloţi, vidre de mare, lei de mare şi foci cu blană.

Patruzeci dintre insule sunt active vulcanic, au fumarole, izvoare fierbinţi şi erupţii frecvente. Celelalte sunt puţin populate – în special de pescari care abia supravieţuiesc în acest climat aspru, cu viscole puternice iarna şi ceţuri, vara, cu posibilitatea permanentă de apariţie a unui cutremur, tsunami sau a unei erupţii sulfuroase.

Distanţa faţă de continent, adâncimea oceanului şi curenţii puternici au făcut ca popularea cu animale şi dispersia lor să nu fie posibile, aşa că fiecare insulă are un ecosistem propriu şi propria istorie naturală. Insulele Kurile alcătuiesc una dintre regiunile cel mai puţin explorate ştiinţific din lume – un paradis al amatorilor de aventuri în natură, plin de minuni biologice şi geologice.

POPULAŢIE

16 800 (2003)

CÂND SĂ TE DUCI

Iunie-octombrie

CUM AJUNGI ACOLO

E nevoie de multă hotărâre ca să poţi ajunge pe insule. Cu barca până la Kunashir (cea mai sudică dintre insule), de la Kushiro, în nordul Japoniei. Feriboturile nu au curse regulate spre celelalte insule locuite; există o cursă lunară de vapor care pleacă de la Korsakov, din portul sudic al insulei Sahalin, în estul Rusiei. Ca să poţi explora cu adevărat insulele, cel mai bine ar fi să închiriezi o barcă sau să te alături unei expediţii.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Vulcanul Alaid – cel mai înalt punct din Kurile – 2 339 m.
  • Insula Atlasov, un con aproape perfect simetric, care se ridică drept din mare, despre care se spune că este chiar mai frumos decât muntele Fuji.
  • Caldera Tao-Rusyr, Onekotan, cu un diametru de 7,5 km, un lac şi un dom.
  • Vulcanul Golovnin, Kunashir – un crater cu diametrul de 4 km şi un lac cu apă care fierbe.

TREBUIE SĂ ŞTII

Insulele Kurile au fost descoperite în 1634 şi cartografiate în 1739. În secolul XIX au fost cucerite de japonezi şi au revenit la ruşi abia după al Doilea Război Mondial.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.