insule-lac-malaren

Insulele lacului Malaren

Lacul Malaren este al treilea ca mărime din Suedia şi se află chiar lângă oraşul Stockholm. Numeroasele lui insule au o moştenire incredibil de bogată – o etalare extraordinară de palate, biserici vechi, pietre cu rune, patruzeci de castele şi două comori ale Patrimoniului Mondial – palatul Drottningholm, pe insula Lovo, şi siturile vikinge Birka, pe insula Bjorko, şi Hovgarden, pe insula Adelso.

Domeniul regal Drottningholm (plan îndepărtat), cu pavilionul său chinezesc, teatrul de lemn şi grădinile baroce, este un uimitor complex de clădiri din secolul XVII, inspirat de Versailles, în peisajul idilic al insulei Lovo. Birka, cel mai vechi oraş din Suedia şi unul dintre cele mai celebre monumente antice, se află pe insula Bjorko – care azi are un aer romantic şi melancolic.

Birka a fost întemeiat la sfârşitul secolului VIII şi aproape 200 de ani a fost centrul comerţului european. La sfârşitul secolului X, acumularea de sedimente a scăzut nivelul lacului împiedicând navigaţia corăbiilor mari şi oraşul a fost abandonat.

palat-drottningholm-interior

Uimitorul interior al palatului Drottningholm

Hovgarden, ferma regală de pe insula din apropiere – Adelso -, a fost funcţională până la sfârşitul Evului Mediu. Azi aceste insule au devenit locuri minunate unde să te plimbi pe jos sau cu bicicleta şi să vizitezi ruine vikinge uimitor de bine păstrate.

Relieful s-a format la sfârşitul erei glaciare, când pământul a început să se ridice, ca rezultat al topirii treptate a glieţii, scăpat de sub presiunea calotei. În afară de moştenirea culturală, aici mai poţi admira peisajul natural – crestele morenice şi văile pline de verdeaţă sunt de o mare frumuseţe: terenuri cultivate, pe dealuri şi văi, presărate cu stejari, păduri de pin pe dealuri stâncoase, copaci şi ierburi care se întind până la malul apei.

POPULAŢIE

24 000 (estimare)

CÂND SĂ TE DUCI

De la sfârşitul lui mai la începutul lunii septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

E chiar în uşa Stockholmului; până la unele insule sunt poduri; feribotul face două ore până la insula Bjorko.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Lovo Kyrka – biserica parohială din secolul XII.
  • Svartso Slott, Faringso – un castel rococo şi parc.
  • Stenhamra, Faringso -o frumoasă zonă aridă, unde se află şi o veche carieră de piatră.
  • Hantverksstallet, Gallstao Gard – stejari străvechi, pământ istoric.
  • Ekebyhovs Slott, Ekero – unul dintre cele mai vechi castele din Europa.
  • Luruddon, Helgo – ruinele unor aşezări din anul 200 d.Hr., unde s-a găsit şi o statuie indiană a lui Buddha, din secolul VI.

TREBUIE SĂ ŞTII

Cu toate că există feriboturi care fac legătura între insule, cel mai bine ar fi să le vizitezi singur cu o barcă, pentru a le putea admira în voie. Majoritatea insulelor au porturi pregătite pentru turişti.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.