insulele-lofoten

Insulele Lofoten

Situate chiar în interiorul Cercului Polar Arctic, la vest de Norvegia, Lofoten reprezintă un grup de frumoase insule muntoase, cu coaste împădurite şi încântătoare golfuri cu plaje de nisip. Grupul are cinci insule mari – Austvagpy, Gimspya, Vestvagoy, Flakstadpya şi Moskenespya – şi încă trei mai mici. Deşi sunt departe în nord, ele se bucură de o climă relativ blândă datorită Curentului Golfului.

Peste o mie de ani, pescuitul de cod a fost aici principala activitate, mai ales iarna, când peştele migrează din sud, din Marea Barents, şi se adună în jurul insulei pentru a depune icre. Acum turismul este o sursă bună de venit, deoarece asprimea spectaculoasă a insulelor le fac un loc ideal pentru drumeţii şi plimbări cu bicicleta.

Arhipelagul oferă şi oportunităţi deosebite pentru căţărători, având munţi asemănători cu Alpii, creste şi gheţari care ajung la 1 200 m înălţime. În toiul verii, locul devine magic, pentru că timp de şapte săptămâni soarele rămâne deasupra liniei orizontului.

sat-flakstadoya

Sat pe insula Flakstadoya

Pe insulă se găsesc şi câteva peşteri magnifice. Peştera Refsvikhula, înaltă de 50 m şi adâncă de 115 m, este extrem de interesantă şi datorită desenelor de pe pereţi -picturi rupestre de 3 000 de ani descoperite de nişte studenţi la arheologie în anul 1986. O altă peşteră, Storbathallaren, în sudul satului Napp, are un interior uriaş, de 22 m înălţime şi 70 m adâncime.

Aici a fost descoperită cea mai veche aşezare umană din Lofoten, din Epoca Pietrei. Printre straturile de sedimente adunate de 5 500 de ani se găsesc unelte de pescuit, vârfuri de săgeţi, cuţite, topoare, ace de cusut din os, vase de ceramică, fosile de peşte şi scoici, 16 animale diferite şi 37 de specii de păsări. Tot aici s-au găsit şi oase umane.

Turiştii vin pe Insulele Lofoten şi pentru activităţi pe mare. Apele bogate de aici susţin habitatul pentru vaste colonii de păsări de mare, printre care pufini, pescăruşi Rissa, aice, notatiţe cu gât roşu, chire sau vulturi de mare cu coadă albă. Vara poţi vedea aici caşaloţi, iar la începutul toamnei apare şi orca în căutarea heringului.

Celebrul Maelstrom (Moskstraumen), unul dintre cei mai puternici curenţi mareici din lume, trece chiar pe lângă coastele insulelor. Descris pentru prima oară acum 2 000 de ani de istoricul grec Pytheas, Maelstrom a fost cunoscut şi temut de marinari mii de ani. Acum se fac excursii şi expediţii de pescuit chiar prin el, ca vizitatorii să poată simţi singuri puterea lui.

POPULAŢIE

23 700 (2009)

CÂND SĂ TE DUCI

Pentru soarele de la miezul nopţii, de la sfârşitul lui mai la începutul lui iulie; cea mai bună vreme e în perioada aprilie-septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul sau cu avionul de la Bodo, cu feribotul de la Narvik sau cu maşina, tot prin Narvik.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Soarele nu apune timp de şapte săptămâni, la mijlocul verii.
  • Maelstrom – fă o plimbare în larg ca să simţi unul dintre cei mai puternici curenţi mareici din lume.

TREBUIE SĂ ŞTII

La mijlocul iernii, soarele nu se ridică pe cer câteva săptămâni.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.