Insulele Milos şi Kimolos

Cea mai vestică dintre Insulele Ciclade, Milos este o bucurie pentru geologi. Este vulcanică, cu coaste dramatice, ciudate formaţiuni stâncoase, izvoare termale şi şesuri fertile.

Din păcate, o bună parte din ea a fost mutilată de minerit – de aici se extrag bentonit, perlit şi caolin pentru porţelan.

Dar industria a adus prosperitate – turismul nu este prea important, deşi sunt câteva plaje frumoase.

Străvechiul Milos era important pentru obsidian (folosit la fabricarea uneltelor ascuţite) şi pentru portul adăpostit – a fost colonizat de minoici şi de micenieni. În 416 î.Hr., Milos a plătit scump refuzul de a se alătura coaliţiei împotriva Spartei – Atena i-a executat pe bărbaţi, iar pe femei şi copii i-a făcut sclavi.

Sub dominaţia veneţiană şi turcească, Milos a rămas în umbră.

Adhamas, portul principal, este plăcut şi dinamic. Partea de nord-vest, locuită din cele mai vechi timpuri, are o mulţime de sate frumoase. Plaka, capitala insulei, un ciorchine de case albe, are rămăşiţele unui kastro veneţian şi privelişti superbe.

Tripity este construit la poalele unui deal, lângă catacombe din perioada creştinismului timpuriu. În fundul văii verzi, satul pescăresc Klima era port pe vremea anticului Milos – rămăşiţele lui se mai văd la poalele dealului.

Pe coasta de sud sunt plaje bune, unele cu facilităţi, altele greu accesibile. Cea mai mare parte a ţărmului de sud-vest, lângă muntele Profitis Ilias, este pietroasă şi pustie. În nordul bătut de vânt sunt sate micuţe şi plaje; Pollonia, departe în nord-est, are un centru de scufundări şi este foarte populară printre surferi.

firopotamos-milos

Satul pescăresc Firopotamus, pe Milos

Kimolos exporta înainte cretă (kirmlia) şi extrage şi acum bentonit. Interiorul insulei este pustiu şi pietros, sudul este fertil, cu multe sate pescăreşti şi plaje. În centru, ruinele unui paleokastro veneţian încoronează vârful unui deal. Un loc liniştit şi prietenos.

POPULAŢIE

Milos – 4 980; Kimolos – 910 (2011).

CÂND SĂ TE DUCI

Mai, Iunie, începutul lui Iulie, Septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Milos – curse aeriene interne, feribot din Pireu sau Creta, feribot interinsule. Kimolos – cu barca de la Pollonia (Milos), cu feribotul interinsule.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Excursii cu barca în jurul insulei ca să vizitezi plaje inaccesibile şi să vezi ciudăţenii geologice.
  • Mica şi fotogenica Klima, cu hangare colorate pentru bărci de-a lungul cheiurilor.
  • Muzeul din Plaka, unde e o copie a lui Venus din Milo.
  • Hora, de un alb orbitor, deasupra golfului din Kimolos – cu un kastro din secolul XVI înconjurat de ziduri bine păstrate.

TREBUIE SĂ ŞTII

Venus din Milo, care acum se află la Muzeul Luvru din Paris, a fost găsită în 1820 de un ţăran; braţele ei au fost rupte în timpul transportului spre Franţa, unde a fost trimisă ca să nu fie luată de turci.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.