north-uist-south-uist-bembecula-insule

Insulele North Uist, South Uist si Benbecula

North Uist este chiar peste canal, vizavi de Harris. Complet diferită de aceasta, este plată şi joasă. Jumătatea de est a insulei, lungă de 27 km şi lată de 21 km, este acoperită de lacuri cu apă dulce sau sărată – un adevărat paradis pentru pescarii de păstrăv şi somon.

Rezervaţia Balranald RSPB este un sanctuar pentru rarul cristei de câmp; aici se găseşte o extraordinară concentraţie de păsări de apă, păsări răpitoare şi cântătoare şi chire.

Lochmaddy, portul de feriboturi, poate fi un bun punct de plecare pentru explorare, fiind aproape de situri preistorice curioase, cum ar fi cercul de pietre de la Pobull Fhinn. Pe coastele de nord şi de vest nu sunt decât plaje întinse şi pustii de nisip.

Între North Uist şi South Uist, legată de acestea printr-un drum, se află Benbecula, o insulă puţin impresionantă, cu lacuri mici, turbării şi o bază militară. Totuşi are un aeroport; singurul lucru cu care se poate lăuda este peştera din singurul său munte, unde Bonnie Prince Charlie a stat ascuns până să fugă pe Skye.

loch-druidibeg

Rezervaţia naturală Loch Druidibeg

South Uist este o bijuterie. Coasta de vest are plaje superbe şi întinderi verzi de machair (terenuri nisipoase cu vegetaţie) care se umplu de flori primăvara. Un lanţ muntos, întrerupt din loc în loc de lacuri, se întinde de-a lungul ţărmului estic, iar pe ţărmul de vest se găsesc aşezări de agricultori.

La Rueval există o staţie de detectare a rachetelor, care, aşezată chiar lângă sutele de situri arheologice din zonă, arată absolut suprarealist. Merită să vizitezi aici şi o altă rezervaţie naturală, cu habitate diverse – ai putea să vezi şi o magnifică acvilă aurie.

North Uist şi South Uist sunt perfecte pentru pescuit, observare de păsări, o plajă sau o fâşie de pământ numai a ta.

POPULAŢIE

North Uist – 1 386; Benbecula -1 883; South Uist – 2 064.

CÂND SĂ TE DUCI

Pentru zona de machair în floare, în mai-septembrie; pentru pescuit la păstrăv brun, de pe 15 martie până pe 30 septembrie; pentru somon, de pe 25 februarie pe 15 octombrie; pentru păstrăv marin, de pe 15 februarie pe 31 octombrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina pe Scalpay Bridge sau cu feribotul de pe Harris sau Skye; cu avionul de la Glasgow, Barra sau Stornaway până pe Benbecula.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Homar sau alte fructe de mare la Grimsay, North Uist.
  • Centrul artistic Taigh Chearsabhagh şi muzeul din Lochmaddy, North Uist.
  • Vânătoare de cerbi pe domeniul din North Uist.
  • Frumoasele insule Eriksay şi Barra.
  • Cel mai vechi şi mai important sit religios de la Howmore, South Uist.
  • Rezervaţia naturală Loch Druidibeg, South Uist.

TREBUIE SĂ ŞTII

Flora MacDonald s-a născut pe South Uist. În 1746 ea l-a ajutat pe Bonnie Prince Charlie să fugă pe Skye, acolo unde ea locuia împreună cu soţul ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.