insulele-orkney

Insulele Orkney

Arhipelagul Orkney este alcătuit din circa 70 de insuliţe aflate la o azvârlitură de băţ în nordul John o’Groats, unde se întâlnesc apele Mării Nordului şi ale Atlanticului, ciocnindu-se în strâmtoarea Pentland Firth.

În afară de Hoy, toate insulele sunt fertile, surprinzător de înverzite şi joase – abia dacă vezi câte un copac -, iar peisajul coastelor este spectaculos. Deşi beneficiază de căldura dată de Curentul Golfului, insulele sunt vântoase, iar toamna şi iarna suportă viscole incredibil de violente.

Sunt împărţite, în mod natural, în North Isles (Insulele de Nord) şi South Isles (Insulele de Sud), între ele fiind cea mai mare, Mainland. Numai 16 insule sunt locuite încă din Epoca Pietrei, aşa cum se vede limpede din multele şi fascinantele relicve. Strâns legate de Norvegia secole la rând, ele au intrat în componenţa Scoţiei abia în 1471.

Mainland are două oraşe importante. Kirkwall, capitala, în cel mai îngust punct al insulei, şi Stromness, pe coasta de sud-vest. Acesta este un port pitoresc, iar cheiurile lui de granit stau mărturie pentru perioada în care a fost baza navală a companiei Hudson Bay, apoi a flotei de baleniere Davies Strait. Kirkwall este mai mare şi nu pare la fel, deşi are o spectaculoasă catedrală medievală din gresie.

yesnaby-castle-stack

Valuri spărgându-se de Yesnaby Castle Stack

Către sud-est, din Mainland pornesc mai multe drumuri spre insule mai mici, de exemplu Burray sau South Ronaldsay. În sud-vestul ei se înalţă din mijlocul apelor insula Hoy, cu celebra coloană de stâncă Old Man of Hoy, care atrage pasionaţi de căţărări.

Printre Insulele de Nord se numără Shapinsay, Rousay şi Westray. North Ronaldsay este cea mai nordică şi mai izolată şi are o atmosferă specială. Aflată pe traseul migraţiei multor păsări rare, din 1987 are un observator permanent.

POPULAŢIE

Ceva mai puţin de 20 000, dintre care 85% se găsesc pe Mainland (2006).

CÂND SĂ TE DUCI

Primăvara sau vara, când insulele sunt pline de flori, iar mlaştinile şi falezele sunt înţesate de păsări.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de pe continent sau cu avionul.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Maes Howe, pe Mainland – cele mai impresionante încăperi funerare neolitice din Europa.
  • Skara Brae, pe Mainland – numeroase vestigii ale unui sat neolitic.
  • Scufundări printre epavele de la Scapa Flow, Mainland.
  • Farul cel nou de pe North Ronaldsay, construit în 1854 de Alan Stevenson – cel mai înalt far de uscat din Marea Britanie.
  • Impresionanta capelă italiană de pe Lamb Holm, ridicată de prizonierii italieni în al Doilea Război Mondial din tuburi de fier ondulat, resturi de metale şi lemn adus la ţărm. Şi azi se ţin aici slujbe regulate.
  • Pietrele Stennes, de pe Mainland, şi extraordinarul cerc de la Brodgar.

TREBUIE SĂ ŞTII

Scapa Flow este un mare port natural, cu o istorie navală extraordinară. În prima jumătate a secolului XX a fost principala bază a Royal Navy, care avea ancorate aici şi 100 de nave de război în acelaşi timp.

La sfârşitul Primului Război Mondial, toată flota germană a fost adusă aici şi ulterior navele au fost scufundate de comandanţii lor; în perioada interbelică s-a desfăşurat o mare acţiune de recuperare a acestor nave, dar şi acum mai sunt pe fundul oceanului 15 vapoare germane şi un submarin.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.