paros-şi-antiparos

Insulele Paros şi Antiparos

În mijlocul Insulelor Ciclade, aceste insule sunt separate printr-un canal puţin adânc, format în urma unui cutremur de la 550 î.Hr. Paros era importantă în Antichitate; este o insulă mare, fertilă, de unde provenea celebra marmură apreciată de sculptori, care s-a folosit şi la vechile statui cicladice, la Venus din Milo şi la mormântul lui Napoleon. A făcut parte din ducatul Naxos şi din Imperiul Otoman, dar şi ruşii au stăpânit-o în secolul XVIII.

Paros e o insulă atrăgătoare, cu relief delicat, plaje liniştite, care îţi dă impresia de puritate – mai puţin în perioada aglomerării turistice. Parikia este un port luminos şi însufleţit, nod important pentru feriboturi interinsulare. Departe de cheiuri, vechiul oraş are un labirint de străzi înguste şi albe. Sunt mai multe muzee şi situri arheologice şi plajele de aici sunt decente.

Naoussa are şi acum un port frumos, plin de bărci pescăreşti colorate, şi un cartier vechi şi alb, dar dezvoltările turistice l-au înconjurat din toate părţile. În golful larg sunt câteva plaje frumoase.

parikia-antiparos

Stradă pavată din Parikia

Şi pe coasta de est sunt plaje excelente, câteva sate atractive, dar în sud şi în vest micile aşezări au fost înghiţite de beton. În interiorul insulei, sate albe, tradiţionale, şi mănăstiri străvechi sunt risipite pe poalele muntelui Profitis Ilias.

Antiparos, deşi foarte aproape, are o identitate proprie. Încântătoarea aşezare din jurul micului port, cu cheiurile lui pline de viaţă şi cu vechiul cartier, acum e completată cu clădiri noi. De-a lungul coastelor sunt plaje de nisip fin şi auriu.

POPULAŢIE

Paros-13 715; Antiparos-1 211 (2011).

CÂND SĂ TE DUCI

Mai, Iunie, Septembrie sau Octombrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Curse interne de avion. Cu feribotul de pe continent (Pireu sau Salonic). Cu feribotul interinsular.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Biserica Celor O Mie de Porţi, Parikia – construită în secolul VI de Isidor din Milet, în stil bizantin.
  • Valea Fluturilor – un loc răcoros şi revigorant. La începutul verii vin aici molii-tigru.
  • Lefkes – această veche capitală, cu clădirile ei frumoase, este un obiectiv foarte căutat. Peştera din Antiparos – acum cu trepte de beton şi iluminată, dar misterioasă şi uimitoare.
  • Sporturi acvatice – windsurfing, kiteboarding, navigaţie sau înot, de pe diverse plaje.

TREBUIE SĂ ŞTII

Peştera din Antiparos a fost un punct de atracţie pentru vandali – marinarii ruşi au rupt de aici stalagmite ca să le ia acasă, iar lordul Byron se pare că a lăsat o inscripţie.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.