insulele-paxi-andipaxi

Insulele Paxi (Paxos) şi Andipaxi

Paxi este o insulă micuţă, fără plaje spectaculoase şi situri istorice; locurile puţine de cazare sunt complet ocupate în sezon, iar popularitatea pe care i-a adus-o flotila de iahturi a ridicat şi preţurile, în mare măsură neatinsă – turismul se face prin companii mici şi foarte atente -, este frumoasă, prietenoasă şi seducătoare.

Coasta de est are dealuri joase şi golfuri cu pietriş, iar partea de vest are faleze abrupte deasupra unor peşteri şi plaje inaccesibile. Sunt trei aşezări pe coastă. Gaios, capitala şi principalul port al insulei, este un oraş atractiv, plăcut, cu clădiri vechi, în nuanţe pastelate şi cu acoperişuri roşii, construite în jurul unei piaţete cu faţa spre mare, de unde vezi şi două insuliţe.

Longos, spre nord-vest, este un sat liniştit de pescari şi mică staţiune. Pitorescul Lakka se află într-un frumos golf în formă de potcoavă, în nordul insulei. Are vreo două plaje şi frumoase drumuri pentru plimbare. Interiorul insulei, cu măslini străvechi, sate şi ferme risipite, este ideal pentru plimbare.

arcul-trypitos-paxi

Arcul Trypitos pe coasta sudică a insulei Paxi

La Andipaxi, insula cu splendide golfuri de nisip şi ape uimitor de limpezi, se poate ajunge cu barca din oricare staţiune. Plajele se aglomerează, dar poţi să traversezi insuliţa (care e plină de podgorii şi produce vinuri bune) spre golfuri mai liniştite.

POPULAŢIE

2 300 (2011)

CÂND SĂ TE DUCI

Mai, Iunie, Septembrie sau Octombrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de pe continent (Igoumenitsa); cu hidroavionul din Corfu.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Plimbările; ideal e să explorezi insula pe jos – ai la dispoziţie hărţi bune şi ghizi.
  • Excursii cu barca – în drumul de la Paxi la Andipaxi poţi vedea unele dintre cele mai impresionante peşteri din zonă.

TREBUIE SĂ ŞTII

Statuia de pe cheiul din Gaios a fost ridicată în onoarea unui marinar paxiot care a încercat să incendieze flota turcească.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.