Insulele Severnaia Zemlia

Acest arhipelag arctic are o suprafaţă totală de uscat de circa 38 000 km2, iar jumătate din această suprafaţă este acoperită permanent de gheaţă – un tărâm al gheţurilor cu 17 sisteme glaciare distincte, unde se găsesc domuri şi praguri de gheaţă, râuri de gheaţă şi cea mai mare calotă de gheaţă din Rusia arctică, groasă de 819 m.

Sunt patru insule importante şi încă vreo 70 mai mici, pe care munţi abrupţi se ridică la înălţimi de 965 m, pe lângă zone joase de deşert polar, tundră şi şes costal. În ciuda condiţiilor aspre -temperatură medie anuală de -16°C şi şase luni de întuneric deplin – există aici o remarcabilă varietate de plante şi de animale.

În timpul verilor scurte, zonele lipsite de gheaţă se colorează în roşu şi verde de la licheni şi de la muşchiul catifelat, şi în violet de la saxifrage. Urşii polari se plimbă pe sloiuri plutitoare, iar lupii, renii, vulpile polare, lemingul gulerat şi iepurii arctici reuşesc să supravieţuiască, ca şi 32 de specii de păsări, printre care bufniţa polară, alea mică şi pescăruşul cu trei degete.

ursi-polari

Urşii polari, locuitori obişnuiţi ai zonei

Până în 1913 nu s-a ştiut nimic de existenţa arhipelagului – ultimul descoperit din lume şi cel mai puţin accesibil grup de insule din zona arctică -, fiind înconjurat de ape îngheţate.

Boris Vilkitski, supraveghetor pe un spărgător de gheaţă care explora regiunea, s-a trezit pe neaşteptate într-o strâmtoare largă de 55 km (care, ulterior, a primit numele lui), strâmtoare care separă insulele de partea continentală a Siberiei.

A fost o descoperire colosală: încă din secolul XVI exploratorii au încercat să găsească o rută mai scurtă spre Asia, căutând un pasaj de la nord la est, de la Marea Barents la strâmtoarea Bering. Azi, călătoria către această regiune, una dintre cele mai aspre şi mai puţin cercetate, este tot dificilă – o aventură unică în viaţă.

POPULAŢIE

Nu locuieşte nimeni acolo în afară de angajaţii staţiilor de cercetare.

CÂND SĂ TE DUCI

lunie-august.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu un spărgător de gheaţă, într-o croazieră aventuroasă prin Pasajul de Nord-Est.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Urşii polari de pe insula Golomianni – unde două familii de cercetători polari trăiesc şi lucrează de şaisprezece ani.
  • Aisbergurile din strâmtoarea Armata Roşie.
  • Ciudatele formaţiuni de gheaţă din deşertul arctic.

TREBUIE SĂ ŞTII

Încălzirea globală face ca Marea Arctică să se topească într-un ritm extraordinar de rapid. Gheaţa s-a redus cu 6% comparativ cu procentul de 1,5% înregistrat în deceniul trecut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.