insula-skellig

Insulele Skellig

Situate la circa 13 km vest de coastele comitatului Kerry, două extraordinare insule stâncoase, numite colectiv Skellig, reprezintă una dintre atracţiile deosebite ale regiunii, datorită importanţei lor istorice şi ecologice – numai că nu sunt pentru cei slabi de înger.

Skellig Michael, cea mai mare, se ridică abrupt la 212 m, iar aproape de vârfurile stâncilor, într-un echilibru precar pe o margine pietroasă, se găsesc rămăşiţele unei mănăstiri din perioada creştinismului timpuriu.

Data la care a fost ridicată rămâne învăluită în mister, dar se ştie sigur că între secolele VI şi XII aici s-a aflat permanent o abaţie locuită de vreo zece călugări, care apoi au plecat la o mănăstire augustiniană de pe continent.

skeiling-michael

Mănăstirea de pe insula Skellig Michael

Această comunitate de călugări ducea o viaţă extrem de austeră. Şase chilii în formă de stup şi două oratorii în formă de barcă sunt impresionante mărturii ale credinţei creştine.

Chiliile sunt făcute din piatră, au formă circulară şi la construcţia lor nu s-a folosit mortar; interiorul este dreptunghiular, tavanele au console, iar paturile şi rafturile sunt din piatră; insula a continuat să fie un loc de pelerinaj până pe la 1700 şi azi, după ce secole la rând au fost lovite de furtuni, construcţiile au rămas intacte.

Pe la 1800, George Halpin senior – unul dintre cei mai mari arhitecţi de faruri din Irlanda – a construit aici două faruri la care lucrau prin rotaţie mai multe persoane. Azi numai unul mai transmite semnale de avertizare şi este complet automatizat.

Ambele insule sunt remarcabile pentru păsări; Little Skellig, pe care nu există loc de debarcare, este cel mai mare habitat din Irlanda şi al doilea din lume pentru o colonie de gâşte de mare – circa 30 000 de perechi. Amploarea şi diversitatea fac din insulele Skellig unul dintre cele mai importante situri ornitologice din Irlanda.

POPULAŢIE

Nelocuite.

CÂND SĂ TE DUCI

Din aprilie până la sfârşitul lui septembrie, dacă vremea permite.

CUM AJUNGI ACOLO

Numai zece vase au licenţă de debarcare pe Skellig Michael şi fiecare poate transporta maximum 12 persoane, aşa că rezervă-ţi loc din timp. Condiţia fizică este esenţială, pentru că ai de urcat 700 de trepte abrupte ca să ajungi la mănăstire.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Păsările: gâşte de mare, furtunari, petreli, pufini Manx, pescăruşi, aice şi multe altele.
  • Pufinii – sunt 4 000 numai pe Skellig Michael – pot fi văzuţi oricând, în apele din jurul insulelor sunt foci cenuşii, balene minke, delfini şi chiar rechini-peregrin.
  • Centrul pentru vizitatori Skellig Experience de pe insula Valentia, aflată în apropiere.

TREBUIE SĂ ŞTII

La sfârşitul secolului XVIII, pelennn care veneau aici erau tineri şi tinere care soseau să petreacă, nu să se roage. Aventurile lor sunt reflectate în poezii umoristice reunite sub denumirea generică The Skellig List.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.