La mai puţin de 160 km de Cercul Polar Arctic, în partea de vest a Mării Albe, arhipelagul Solovetski este un loc străvechi de pelerinaj, unde se află o mănăstire fortificată, acum înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Sunt şase insule mari şi nenumărate insuliţe care au o suprafaţă totală de uscat de 300 km2.
Clima este relativ blândă, influenţată de Curentul Golfului, iar peisajul este extraordinar de divers – dealuri şi păduri de pin, mlaştini, lacuri şi mesteceni, bancuri de nisip pline de bolovani, creste muntoase şi dune de nisip -un paradis pentru flora şi fauna abundente.
Solovetski are o istorie memorabilă de spiritualitate profundă şi de suferinţă indescriptibilă. Primii oameni care au venit aici au fost doi călugări, Sabbatius şi Herman, care au debarcat pe Soloveţki Mare, cea mai mare dintre insule, pe la 1430.
În curând li s-au alăturat şi alţi călugări care căutau solitudinea, iar în 1436 aici a fost întemeiată o mănăstire. Treptat, insula a devenit un important centru religios şi politic, care a atras atenţia ţarului; acesta a ordonat să se construiască aici o fortăreaţă dotată cu o garnizoană.

mănăstirea Solovetski
Visul spiritual al eremiţilor a început să se transforme într-un coşmar lumesc. Mănăstirea lor a devenit unul dintre cele mai mari şi mai puternice kremlinuri (fortăreţe) din Rusia, iar la sfârşitul secolului XVII era una dintre cele mai mari mănăstiri din lume.
Mai târziu, când importanţa ei strategică a început să scadă, insula a devenit loc de exil şi de moarte pentru deţinuţi religioşi şi politici; în perioada lui Stalin, exilările au căpătat proporţii apocaliptice.
În ciuda trecutului sumbru, Solovetski are o hipnotică atmosferă spirituală. Există aici minuni naturale, dar şi făcute de mâna omului, şi este imposibil să nu cazi sub vraja nordului rusesc.
POPULAŢIE
1 000 (2002)
CÂND SĂ TE DUCI
lunie-septembrie
CUM AJUNGI ACOLO
Cu vaporul din oraşele kareliene Kem sau Belomorsk. Cu o navă de croazieră de la Moscova sau Arhanghelsk. Cu elicopterul de la Petrozavodsk sau Arhanghelsk sau cu avionul de la Arhanghelsk, de două ori pe săptămână.
PUNCTE DE ATRACŢIE
- Solovetski Kremlin – ziduri masive, groase de 6 m, construite din bolovani luaţi de pe plajă, clădirile mănăstireşti şi bisericile.
- Grădina botanică – o mare varietate de plante, insulele Zaiatski – labirinturi preistorice sacre, tumuli, o biserică medievală şi colonii de păsări.
- O explorare cu barca cu vâsle a complicatului sistem de canale şi lacuri – canalele au fost construite de călugări, în sute de ani.
- Capul Beluga – unde poţi vedea balene.
- Barajul de pe insula Muksalma – în secolul XIX, călugării îşi creşteau aici vitele; pentru a le transporta mal uşor, au ridicat un baraj de piatră uriaş, lung de circa 1 km şi lat de 6,5 m – o incredibilă realizare inginerească.
TREBUIE SĂ ŞTII
În timpul lui Stalin, insula a fost transformată în gulag (lagăr de muncă silnică), şi aici au murit sute de mii de deţinuţi politici. În 1980, când Biserica Ortodoxă a fost reabilitată, Solovetski a devenit imediat loc de pelerinaj. La Biserica înălţării, construită în secolul XIX pe dealul Sekirnaia, poţi vedea o cruce comemorativă ridicată în amintirea oamenilor executaţi aici.
Booking.com