iona-insula

Iona

Insula Iona se află la sud-vest de Mull şi este micuţă – 5 km lungime, circa 1,6 km lăţime. Poreclită şi „leagănul creştinătăţii”, se pare că a fost un important centru druid înainte de 563 d.Hr., când a ajuns aici Sfântul Columban, un prinţ irlandez care a debarcat împreună cu doisprezece discipoli în locul numit azi St. Columba’s Bay.

Până la moartea lui în anul 597, sfântul i-a convertit pe scoţieni la creştinism, a fondat aici o mănăstire şi a creat un centru de studiu şi pelerinaj. Secole mai târziu, în 1203, au fost construite aici o abaţie benedictină şi o mănăstire augustiniană, urmate de o altă abaţie, pe la 1 500. În perioada Reformei, Iona a fost devastată şi 357 din cele 360 de cruci celtice au fost făcute una cu pământul.

iona-abatia

Abaţia Iona

Azi, complexul abaţial este restaurat, iar restul este întreţinut de National Trust of Scotland.

Principalul sat şi port de pe insulă, Băile Mor, este la un pas de ruinele de granit roz ale mănăstirii, iar ceva mai departe se află Maclean’s Cross, construită în secolul XV. Strada Morţilor, care duce la abaţie, este un drum pavat cu granit roşu, construit în secolul XIII, pe care erau duşi regii scoţieni la înmormântare.

Aici se află şi St. Martin’s Cross, cel mai frumos exemplar de cruce celtică din Insulele Britanice, construită în secolul IX.

În ciuda hoardelor de vizitatori – 250 000 de turişti anual – Iona merită explorată. Cu fantasticele ei plaje pline de scoici albe din nord şi din est, cu zona de macfiair şi pietriş în care poţi găsi pietre preţioase, în vest, cu falezele şi golfurile din sud, pline de stânci rotunjite şi plaje de pietriş, insula are un aer aparte, o atmosferă greu de definit.

Lipsită de copaci şi austeră, lumina clară a soarelui colorează subtil stâncile, nisipul şi marea, ale cărei ape pot căpăta nuanţe de la turcoaz strălucitor la violet-închis.

POPULAŢIE

85 (2007)

CÂND SĂ TE DUCI

Ideal ar fi în perioada mai-septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de la Mull.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Iona Heritage Centre.
  • Abaţia Iona şi clădirile monastice aferente.
  • Capela St. Oran.
  • Cimitirul Oran, în care sunt înmormântaţi 48 de regi scoţieni, opt regi norvegieni şi patru regi irlandezi.
  • Panorama asupra insulei Mull, văzută de pe vârful Dun l.

TREBUIE SĂ ŞTII

Fostul lider al Partidului Laburist, John Smith, este îngropat în cimitirul Oran. El era îndrăgostit de Iona şi plimbarea lui favorită era către golf, la Back of the Ocean, una dintre cele mai frumoase plaje din Scoţia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.