Pe cursul Tibrului, în Roma, se găseşte o singură insulă, în cotul sudic al fluviului. Insula este formată prin acumularea de sedimente, lungă de circa 270 km şi lată de 66 m, un depozit de aluviuni şi grohotiş.
Pentru romani este locul celei mai vechi aşezări umane, abandonate prin secolul IX sau VIII, când tehnica tot mai bună a tragerii cu arcul i-a făcut pe rezidenţi să se mute pe Colina Capitolină pentru mai multă siguranţă.
Pe măsură ce Roma a început să se dezvolte pe cele şapte coline, insula a devenit mai întâi loc de izolare pentru bolnavi, apoi loc de tratare şi chiar vindecare. Încă din anul 290 î.Hr. a fost asociată cultului lui Asclepios, zeul grec al medicinei; la sfârşitul secolului XIX s-au descoperit în aval rămăşiţele unui templu închinat acestuia şi artefacte ale cultului, sub biserica Sf. Adalbert, din secolul X.

Isola Tiberina se află pe fluviul Tibru, în centrul Romei
Azi această biserică are hramul Sfântului Bartolomeu, după relicvele cele mai importante pe care le-a găzduit, şi e inclusă într-o bazilică masivă. Tradiţiile medicale ale insulei se continuă şi în amonte, în capătul de est, unde, din 1548, călugării ospitalieri s-au ocupat de unul dintre cele mai importante spitale din Roma.
Ponte Fabricio, cel mai vechi pod pietonal din Roma (62 î.Hr.), leagă insula de Campo Martio. Pe parapetul lui este înfăţişat Ianus cu patru feţe – de obicei acesta este înfăţişat cu două feţe, care se uită înainte şi înapoi – cele patru feţe apăreau numai la intersecţiile foarte importante.
Dacă te uiţi sub scara din aval, o să vezi un ornament de travertin din secolul I care prezintă insula ca pe o triremă pe care se strecoară şarpele lui Asclepios, simbol al medicinei. Insula ne aminteşte de pasiunea cu care locuitorii ei se dedicau acestei meserii.
POPULAŢIE
1 (oficial – preotul rezident de la biserica Sf. Bartolomeu).
CÂND SĂ TE DUCI
Oricând. Du-te de Sărbătoarea Tuturor Morţilor (2 noiembrie) când are loc procesiunea Sacconi Rossi (Mantiile Roşii), când Devoti di Gesu Crocifisso al Calvario e di SS Maria Addolorata, specialişti seculari în scoaterea cadavrelor din fluviu pentru înmormântare creştină, îi comemorează pe morţi printr-o procesiune pe insulă şi o slujbă la biserica San Giovanni Calibita. Nu e o ceremonie turistică -ea este legată direct de mitologia şi credinţele romane fundamentale.
CUM AJUNGI ACOLO
Cu maşina de la Trastevere (pe malul stâng), pe restauratul Ponte Cesio, construit în anul 46 î.Hr. până la unul dintre cele circa 30 de locuri de parcare de lângă piazza; pe jos, de la Piazza Monte Savello, în apropiere de Ghetto, pe Ponte Fabricio.
PUNCTE DE ATRACŢIE
- Priveliştea din aval, cu Ponte Rotto (Podul Rupt), singurul arc de pod rămas din Ponte Aemilius, construit în anul 179 î.Hr. Într-o parte o să vezi groapa circulară, pietruită a principalei canalizări din Roma, Cloaca Maxima, construită în 300 î.Hr.
- Fântâna de piatră din Basilica di Santo Bartolomeo, construită, potrivit legendei, pe locul în care şarpele lui Asclepios se cuibărise lângă izvor.
- Biserica San Giovanni Calibata. din secolul XVII. Turla, construită de papa Pius al IX-lea în locul obeliscului roman antic care făcea ca insula să pară o corabie, a fost proiectată de Ignazio Giacometti. care a împodobit-o cu statuile sfinţilor Bartolomeu, Paulinus de Nola, Francisc şi loan.
- Turnul şi fortăreaţa Pierleoni, din secolul XI. singura familie de evrei care a dat vreodată un papă (Anacletus al ll-lea. 1130-1138), acum este cartierul general al Sacconi Rossi.
TREBUIE SĂ ŞTII
Rahere, menestrel şi clovn la curtea regelui Henric l al Angliei, a fost vindecat de malarie la spitalul San Bartolomeo. El s-a călugărit şi în 1123 a fondat celebrul spital Saint Bartholomew (Bart’s) din Londra.
Booking.com