Les Îles d’Or

Situate în largul Coastei de Azur, în sudul Franţei, cele trei insule care compun Les îles d’Or – numite şi Les îles d’Hyeres -au o istorie plină de distrugeri şi refaceri succesive. Forturile de aici au fost construite şi dărâmate încă de pe vremea lui Francisc I, iar pe insulele Porquerolles şi Levant armata e şi acum prezentă.

Grupul de insule a fost binecuvântat cu un climat excepţional de blând, care le şi face populare – unii ar spune mult prea populare – printre turişti. Arşiţa verii este temperată de o încântătoare briză răcoroasă.

Porquerolles este cea mai accesibilă dintre cele trei. Până nu de mult proprietate privată, insula a fost achiziţionată de stat în 1971, iar acum regiunea este arie protejată. Portul, care are acelaşi nume ca insula, este foarte dinamic.

les-îles-d'or-ape-cristaline

Vedere spre apele cristaline care înconjoară insula Porquerolles

Vei fi captivat imediat ce ajungi aici. În spatele cheiurilor la care sunt ancorate bărci se văd primele case, înconjurate de o vegetaţie bogată. Când ieşi din port, ajungi într-un sat cu o piaţetă mare, o biserică frumoasă, o grămadă de magazine şi restaurante în aer liber. Port-Cros, insula din mijloc, a primit statutul de parc naţional în 1963.

Unic în Europa, acest parc se extinde până în apele din jurul insulei, la circa 600 m în larg, oferind un paradis pentru animale marine, dar şi pentru scufundători. În interior, Port-Cros este deluroasă, cea mai sălbatică dintre cele trei insule, cu un traseu de drumeţie bine marcat,

Levant este o ciudăţenie: este asemenea celorlalte, acoperită de vegetaţie bogată, cu plaje de nisip fin, dar 90% din supralaţa ei este ocupată de armata fianceză. Celelalte zece procente au devenit o Mecca pentru naturatişti.

POPULAŢIE

450 (în afara personalului militar; 2006).

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de la Hyeres (tot timpul anului) sau de la Toulon (numai vara).

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie—iunie sau de la sfârşitul lui septembrie la începutul lui noiembrie.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • La Hameau – grădină botanică mediteraneeană (Porquerolles).
  • Fortul Ste Agathe, din secolul XIV, unde este găzduită o expoziţie subacvatică de arheologie (Porquerolles).
  • Fort Napoleon – construit în 1813, restaurat azi cu multă migală (Levant).
  • Forturile Eminence şi Estissac – vara organizează expoziţii cu intrare liberă (Port-Cros).
  • Barca Aquascope – tur cu bărci cu fund de sticlă în apele din jurul insulei (Port-Cros).

TREBUIE SĂ ŞTII

Pentru a proteja acest mediu fragil, numărul vizitatorilor este limitat la 5 000 pe zi, pe Poquerolles, şi la 1 500 pe zi pe Port-Cros.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.