Île Saint-Louis

Imediat ce intri pe insulă şi treci de artiştii stradali de pe Pont St-Louis, laşi în urmă zarva şi gălăgia surorii ei mult mai ilustre, île de la Cite.

Cu Notre-Dame în spatele tău, poţi o clipă avea impresia că cineva a luat un sat şi l-a transportat în mijlocul Parisului. Secole la rând, île Saint-Louis nu a fost decât o mlaştină, până când, în secolul XVII, dezvoltatorul Christophe Mărie a umplut străzile înguste de conace elegante, astfel încât în anul 1660 insula era complet transformată.

Pe la 1840, insula avea renumele unui cartier boem. Printre rezidenţii acestei insule în formă de barcă s-au numărat în permanenţă intelectuali, artişti şi politicieni. Voltaire, Cezanne, Baudelaire şi Chagall, Racine, Mărie Curie, Ernest Hemingway şi preşedintele Pompidou au locuit aici la un moment dat.

ile-saint-louis-cladiri

Clădiri elegante aliniate pe străzile din Île Saint-Louis

Pe măsură ce înaintezi spre est, pe strada St-Louis-en-l’Ile, intri chiar în inima insulei, acolo unde louisienii, cum sunt numiţi rezidenţii, se bucură de cafenele, galerii de artă şi magazine unicat. Este locul ideal de unde poţi lua celebrul sorbet Berthillon şi unde poţi privi lumea.

Quai d’Orleans este locul unde se află cele mai impozante clădiri din zonă – de remarcat ar fi hotelul Rolland, construit în secolul XVII cu evidente influenţe maure, şi fosta Bibliotecă Poloneză, acum muzeu.

Cum insula se află chiar în centrul Parisului, priveliştea asupra fluviului Sena este fascinantă – seara, în special, este foarte romantică. Dacă vrei solitudine deplină, du-te pe cheiurile din sud şi acolo vei ajunge la cel mai bun loc de stat la soare din Paris.

POPULAŢIE

Populaţie permanentă de iarnă -1 750 (2005).

CÂND SĂ TE DUCI

Deşi e mai puţin aglomerată decât île de la Cite, în lunile de vară, din iunie până în august, poate fi mare înghesuială. Să fii pregătit în luna august să găseşti închise multe magazine şi cafenele.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Biserica St-Louis en-Ile -construită în 1622, cu magnifice uşi din lemn decorate cu îngeri.
  • Strada principală de pe insulă, cu minunate buticuri şi magazine pline de specialităţi.
  • Artiştii de pe Pont Saint-Louis.
  • Ia masa la unul dintre elegantele ei restaurante.
  • Fă o plimbare de la île Saint-Louis la catedrala Notre-Dame, unde, dacă urci scările în spirală, o să poţi vedea panorama oraşului.

TREBUIE SĂ ŞTII

Membrii clubului Haschischins se întâlneau lunar la Hotel Lauzun (Quai d’Anjou nr. 17); aici, membri notabili ai clubului, precum Manet sau Baudelaire, consumau jeleu de haşiş.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.