malta

Malta

Malta se află în mijlocul Mediteranei; vecina ei cea mai apropiată e Sicilia, dar ea arată foarte nord-africană. Totul este albit de soare, stâncos şi lipsit de apă; acolo unde există un strat subţire de pământ fertil, se cultivă intensiv. Şesurile roşcate sunt traversate de ziduri de piatră – calcarul moale, auriu, s-a folosit la toate construcţiile din zonă.

Cu toate că e relativ mică, Malta este una dintre cele mai dens populate regiuni din Europa; totuşi, nu se vede acest lucru.

Civilizaţia a venit aici foarte devreme – templele neolitice datează din 3500 î.Hr. Mai târziu, poziţia strategică a Maltei a făcut-o să capete importanţă şi a fost colonizată de puteri succesive, de la fenicieni până la britanici.

Creştinismul a apărut aici în timpul stăpânirii romane, când Sfântul Paul a naufragiat în apropiere şi a fost adăpostit de insulari. Arabii şi-au pus amprenta asupra limbii -maltezii au gramatică arabă, dar folosesc cuvinte împrumutate din mai multe limbi, scrise în grafie latină.

Cavalerii ioaniţi au venit aici în 1530, au apărat insula fortificată în faţa turcilor şi în 1789 i-au încredinţat-o lui Napoleon; au lăsat aici o frumoasă moştenire arhitecturală. În 1942, Malta a îndurat cinci luni de bombardament intens din partea germanilor. În 1964 a devenit independentă şi acum face parte din Uniunea Europeană.

E o insulă de vacanţă, cu un climat bun, excelentă pentru înot şi scufundări, dar adevăratele vedete sunt obiectivele istorice.

vedere-a-splendidului-oras-baroc-mdina

Vedere a splendidului oraş baroc Mdina

Oraşele fortificate de ioaniţi, care înconjoară magnificul Grand Harbour, sunt memorabile. Temple antice şi alte situri arheologice fascinante sunt risipite peste tot. Sute de biserici, multe epatante, sau clădiri baroce cu cupole domină oraşe, sate, toată insula.

În ciuda turismului de masă, Malta şi-a păstrat aerul de lume străveche. Oamenii sunt manieraţi, prietenoşi şi credincioşi – deşi se bucură tot timpul verii de serbări în care nopţile explodează de artificii.

POPULAŢIE

423 282 (2013).

CÂND SĂ TE DUCI

Martie-decembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Curse directe de avion din multe oraşe europene; cu feribotul din Sicilia.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Valletta, capitala – un oraş splendid, cu importante clădiri şi muzee, străzi care urcă pieptiş, privelişti spre mare şi brize marine chiar şi vara.
  • Muzeul arheologic, care plasează în context siturile neolitice. Cocatedrala Sf. loan – sublimă şi opulentă; printre operele ei de artă este şi o extraordinară pictură de Caravaggio.
  • Mdina Rabat – sus, mult deasupra centrului Maltei, Mdina, capitala arabă, este acum un splendid oraş baroc, liniştit. Animatul oraş Rabat are vestigii romane şi o peşteră unde se spune că ar fi predicat Sfântul loan.
  • Templele neolitice Hagar Qim şi Mnajdra – două mari complexuri amplasate în vârful unui deal, pe coasta de sud.
  • Templele Hypogeum şi Tarxien – de o mare importanţă arheologică, se află într-o suburbie a oraşului Valletta, iar vizitele aici sunt limitate.

TREBUIE SĂ ŞTII

Cavalerii ioaniţi i-au oferit împăratului Sfântului imperiu Roman un şoim pentru această insulă.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.