sicilia

Sicilia

E cea mai mare insulă din Marea Mediterană şi prima societate multiculturală din lume, „ochiul acului” pentru istoria europeană. Plasată strategic în vârful Italiei, ea a fost centru de tranzacţii pentru puterile care au ocupat-o – din Orientul Mijlociu, Asia Centrală, Grecia, Balcani, Iberia, Europa de Nord, ba chiar şi America (pentru scurt timp, de curând, dar la fel de importantă ca influenţă).

Este destul de mare să absoarbă, şi destul de mică să transforme prin osmoză fiecare cultură care i s-a impus, cu un sentiment atât de puternic al identităţii, încât la rândul ei a influenţat alte culturi.

Binecuvântată cu un climat aproape perfect şi cu un sol vulcanic fertil, insula promite o vacanţă estivală mediteraneeană din cele mai bune, dar apoi sabotează totul cu hedonismul ei, care atrage ca un magnet bogăţiile altor culturi.

Sicilia este un triunghi cu o linie de coastă de 1 000 km, mai degrabă stâncoasă în nord şi nisipoasă în sud. În est, muntele Etna, cel mai activ vulcan din Europa, se ridică la 3 330 m deasupra unui platou de lavă şi calcar, tăiat de ravene şi defileuri adânci.

Pădurile alpine fac loc câmpurilor vaste de grâne, podgoriilor terasate, portocalilor, lămâilor, măslinilor şi migdalilor – o cultură rurală la fel de străveche precum ruinele de pe insulă.

agrigento

Valea Templelor din Agrigento

Dar istoria este foarte vie în Sicilia: în palatele din Palermo, în baroca fantezie de la Noto, în templele spectaculoase de la Agrigento, în medievalul Monreale sau greceasca Taormina vei simţi continuitatea caracterului sicilian – exploziv, indulgent, amuzat şi amuzant.

În aceste locuri, dar chiar şi în satele tradiţionale, pline de praf, de pe colinele din interior, Sicilia este strălucitoare. Este o strălucire pe care a căpătat-o în mii de ani în care a tot altoit şi a reciclat ce i-a lăsat istoria – spre încântarea vizitatorilor.

POPULAŢIE

5 082 000 (estimare 2015).

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând. Du-te pentru festivalul de film de la Taormina sau pentru oricare dintre festivalurile mai mici sau mai mari care se ţin peste tot.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Palermo sau Catania; cu feribotul de la Reggio di Calabria până la Messina.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Valea Templelor din Agrigento. Loc înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, templele au fost construite în secolul V î.Hr.
  • Teatro Greco, la Taormina, construit de greci în secolul III Î.Hr. şi adaptat de romani în secolul l pentru lupte de gladiatori. Aici Elizabeth Taylor a spart o chitară în capul lui Richard Burton, în secolul XX.
  • Teatro Greco de la Siracusa, una dintre cele mai frumoase şi mai mari construcţii de acest gen, folosit şi azi pentru spectacole estivale.
  • Barocul oraş Noto – reconstruit în totalitate în acest stil, după un mare cutremur care a avut loc în 1693.
  • Necropola de la Pantalica.

TREBUIE SĂ ŞTII

Casa natală a dramaturgului Luigi Pirandello este în Agrigento, în suburbia Caos.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.