The Small Isles – Insulele Mici

Cunoscute colectiv ca Insulele Mici, Eigg, Rhum, Muck, Canna şi Sanday sunt nişte oaze de linişte în sudul insulei Skye. Elementul dominant al insulei Eigg (pronunţat ,,egg“) este Sgurr of Eigg, un vârf de bazalt din lavă columnară, care se ridică la 393 m din mijlocul platoului care alcătuieşte suprafaţa insulei. În 1997, insularii au reuşit să răscumpere muntele de la proprietar.

Rhum este cea mai mare şi mai muntoasă dintre ele, rezervaţie naturală şi comoară naţională. Ca să o vizitezi, trebuie să obţii autorizaţie. Poţi să faci drumeţii pe cărările ei neatinse, bucurându-te de peisajul magnific. Flora şi fauna de aici sunt deosebite – orhideea pătată este o subspecie endemică.

Rhum are ponei speciali, vite Highland, capre sălbatice şi cerbi roşii şi este un paradis al iubitorilor de păsări, mai ales de când a fost reintrodus vulturul de mare cu coadă albă; anvergura aripilor lui este mai mare decât cea a acvilei aurii, care şi ea poate fi văzută câteodată.

muntele-sgurr-egg-insula

Muntele Sgurr văzut din Galmisdale, pe insula Eigg

Muck este o insulă minusculă – numai 3 km lungime şi 1,6 km lăţime; se află în proprietate privată şi este superbă. Primăvara, machair-ul se umple de flori, iar plajele strălucesc de nisipul alb, plin de scoici. În golful Gallanach poţi să vezi cum se joacă vidre şi marsuini.

Canna şi Sanday sunt unite printr-un pod pietonal, iar zona dintre ele alcătuieşte cel mai bun port din Small Isles. Canna este sanctuar de păsări şi fermă, iar turiştii vin aici pentru plimbări.

Iniţial populată de arini şi aluni, ulterior au mai fost introduşi brazi, pini, zadă şi alte specii. Pe falezele de vest cuibăresc pufini şi pescăruşi Manx; au fost înregistrate 157 de specii de păsări.

POPULAŢIE

Eigg – 78; Rhum – 30; Muck – 34; Canna şi Sanday – 16.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând, dar ai mai multe şanse de vreme frumoasă în perioada mai-septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de la Mallaig.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Peşterile Massacre şi Cathedral (mai ales dacă se ţine şi o slujbă în cea din urmă), pe Eigg.
  • Castelul Kinloch şi mausoleul Bullugh, pe Rhum.
  • Panorama insulelor din vârful muntelui Ben Airean, pe Muck.
  • Crucea celtică şi ruinele capelei Sf. Columban, pe Canna.

TREBUIE SĂ ŞTII

Feriboturile nu circulă duminica spre Small isles.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.