deception-insula

Insula Deception

Insulele Shetland de Sud evocă Antarctica. La 960 km de Tierra del Fuego, în vârful Americii de Sud şi la 160 km nord de Peninsula Antarctică, lanţul acesta de insule vulcanice este o pată de culoare în monotonia cromatică a Antarcticii, de alb, cenuşiu şi albastru.

Insula Deception se află chiar în mijlocul acestui lanţ. Este conul circular al unui vulcan prăbuşit, din care a mai rămas doar un cerc de dealuri care se ridică la 539 m în jurul unei caldere inundate, cu o intrare îngustă (230 m), Neptune’s Bellows (Foalele lui Neptun). Pare unul dintre cele mai sigure porturi naturale din lume, însă vulcanul este şi acum foarte activ.

A fost un refugiu în toată istoria Antarcticii – pentru exploratori, pentru patrule maritime, pentru vânători de foci sau balene. Şi acum mai poţi vedea rămăşiţele de la vreo 13 fabrici ale balenierilor care au funcţionat în anii 1914-1915; ultima a dispărut după sezonul de vânătoare din 1920-1921.

baleniera-deception

Balenieră abandonată

În 1963, activitatea intensă a fumarolelor a făcut ca spărgătorul de gheaţă al gardei de coastă americane să ajungă în mijlocul unui vulcan activ; în 1969, o erupţie a distrus două staţii de cercetare chiliene şi o bază britanică. Dar, de obicei, ciudăţeniile termale ale insulei sunt distractive pentru turişti şi asigură habitatul unor animale neobişnuite.

Jumătate din suprafaţa insulei este acoperită de gheţari permanenţi, iar pe terenurile acoperite de nisip şi rocă vulcanică neagră, cu aspect selenar, din restul insulei, vezi cea mai mare colonie de pinguini antarctici -sute de mii – înghesuiţi pe capul Baily.

Optsprezece specii de muşchi şi de licheni cresc aici, iar lacul Kroner este singura lagună geotermală din Antarctica. De fapt, Deception este una dintre cele mai fascinante minuni ale Antarcticii.

POPULAŢIE

Nelocuită (dar în sezonul estival sunt 20-30 de oameni care lucrează la staţiile de cercetare argentiniene şi spaniole de pe malul de sud-vest al calderei, la Port Foster).

CÂND SĂ TE DUCI

lanuarie-martie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu un vapor de la Punta Arenas, Chile, sau Ushuaia, Argentina.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Pinguinii antarctici de la capul Baily.
  • Conceperea unei strategii personale pentru a menţine temperatura optimă a bău de nisip pe plaja golfului Whalers (cele mai bune rezultate le obţii dacă mai lucrezi cu cel puţin doi oameni).
  • Scufundări la Hephaestus’ Wall -o pantă verticală de cenuşă vulcanică, acoperită de mii de stele de mare strălucitoare, bureţi, ascidieni şi echinoderme sub stratul de varec – aflat chiar lângă „Foalele lui Neptun”, unul dintre cele mai bogate situri subacvatice din Penmsuala Antarctică.
  • Inscripţiile lăsate de vânătorii de balene, marinarii şi cercetătorii care au trăit odinioară pe insulă, pe scânduri, cazane ruginite sau cabane dărâmate. Fiecare nume este fantoma aventurilor trecute.

TREBUIE SĂ ŞTII

Te rog să studiezi codul de conduită alcătuit de cei care au semnat Tratatul Antarctic şi Planul de gestionare pentru ariile protejate, respectat de toţi organizatorii de excursii. Detaliile acestea – pe unde poţi să te plimbi, cât de mult poţi să te apropii de pinguini etc. – sunt extrem de importante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.