kerguelen-insula

Insula Kerguelen

La jumătatea drumului dintre Africa, Australia , Antarctica se află teritoriul francez Kerguelen, numit şi Desolation Island (Insula Dezolării). Oficial se numeşte arhipelagul Kerguelen , dar Grand Terre, principala insulă din grup, acoperă 6 675 km, în timp ce toate celelalte 300 acoperă doar 540 km2.

Pe hartă, Grand Terre seamănă puţin cu o langustă, pentru că are multe peninsule şi promontorii şi este săpată până în adâncime de fiorduri, golfuri şi intrânduri. În vest este gheţarul Cook, de 550 km2.

Relieful se datorează marilor eroziuni glaciale şi fluviale, unul dintre efectele tipice ale acestei eroziuni fiind uriaşa câmpie fertilă şi plată din peninsula Corbet, pe partea de est, care s-a format din aluviunile cărate aici din văile interioare abrupte.

cormoran-kerguelen-insula

Cormoran în arhipelagul Kerguelen

Kerguelen este partea vizibilă a unui platou vulcanic gigantic, un microcontinent scufundat acum zece milioane de ani. Azi activitatea vulcanică se rezumă la câteva fumarole, dar după ce s-a descoperit că rocile sedimentare de aici sunt similare cu cele din Australia şi India, ceea ce arată că odinioară Kerguelen a fost acoperită de floră tropicală, oamenii de ştiinţă speră că aceste formaţiuni vulcanice din arhipelag vor explica ruperea supercontinentului care cuprindea Australia, India şi Antarctica.

De la descoperirea în 1722, Kerguelen a devenit celebră printre marinari pentru numărul mare de balene şi foci care au fost vânate rapid şi aduse în pragul extincţiei şi pentru varza indigenă, bogată în vitamina C, varză care a salvat de la pieire mii de oameni în secolele XVIII şi XIX.

Acum pe insulă se află o staţie de urmărire satelitară şi o bază de cercetare terestră şi biologică. Viaţa marină şi populaţia de păsări au început să se refacă. Căpitanul Cook a botezat-o „Dezolare”. Acum, Kerguelen îşi trădează această poreclă.

POPULAŢIE

40, iarna, 110 vara (estimare).

CÂND SĂ TE DUCI

Noiembrie-martie, dar tot timpul anului vântul bate în medie cu 100 km/h, valurile au frecvent înălţimea de 12-15 m şi plouă sau ninge violent 300 de zile pe an, inclusiv vara.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu vapoare de linie ocazionale; pe vapoare trimise de guvernul francez din Paris sau Reunion, pentru aprovizionare, sau pe una dintre micile nave pescăreşti din Reunion care au permisiunea de a pescui în arhipelag.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Port-au-Francais – „capitala” insulei, principala bază, are un bar, o sală de gimnastică, un spital, o bibliotecă şi o biserică adecvat numită Notre Dame des Vents.
  • Staţia vânătorilor de balene din 1908, parţial restaurată din Port Jeanne D’Arc, în colţul de nord-vest al Presqu’lle Jeanne D’Arc, vizavi de pasajul Buenos Aires, până la lle Longue.
  • Port Christmas, una dintre vechile baze geomagnetice de la Baie de l’Oiseau, în nord-vestul peninsulei Loranchet Aici a ancorat şi căpitanul Cook, în ziua de Crăciun a anului 1776, când a botezat insulele Desolation.
  • Vulcanul strombolian, muntele Ross – cel mai înalt punct de pe Grande Terre (1 850 m).
  • lle Foch, la nord de Grande Terre – cea mai mare insulă pe care nu au fost introduse specii noi (iepuri, pisici, şoareci etc.) şi care se foloseşte ca referinţă pentru ecologia originală a insulelor.
  • Numărul imens de pinguini, foci, albatroşi, petreli, chire arctice de kerguelen şi alte păsări magnifice.

TREBUIE SĂ ŞTII

Kerguelen este situat în punctul de convergenţă antarctică, unde curenţii reci se întâlnesc cu cel calzi din Oceanul indian, motivul principal pentru numărul mare de păsări şi mamifere marine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.