insulele-falkland

Insulele Falkland

Înconjurate de cele 200 de insule-satelit, bastioanele gemene East Falkland şi West Falkland sunt aşezate de-a curmezişul drumului spre capul Horn, la circa 450 km est de coasta sud-americană.

Grupul de insule a fost subiectul unor dispute dintre Marea Britanie, Spania, Franţa şi Argentina vreme de 200 de ani, până în 1833, când britanicii şi-au dat seama de importanţa lor strategică.

De atunci insularii şi-au exprimat decis preferinţa pentru dominaţia britanică şi în 1982 au respins o tentativă de invazie a argentinienilor. Războiul din Falkland a reînviat interesul lumii pentru întregul grup de insule ca paradis al vieţii sălbatice în care se găsesc destule facilităţi care să-l facă accesibil.

Populaţia de pe insule este nesemnificativă, dar turiştii se pot bucura de ospitalitatea locuitorilor chiar şi în cele mai îndepărtate regiuni.

colonie-de-albatrosi

Colonia de albatroşi cu sprâncene negre în vestul Insulelor Falkland

Principalele insule sunt întinderi vaste de tundră galbenă şi verde joasă, înconjurată de dealuri de până la 705 m (muntele Usborne, pe Fast Falkland).

Stânci şi versanţi prăbuşiţi se înalţă ameninţător deasupra unor mlaştini precum Lafoiua, pe East Falkland, unde iezere cu ape colorate de turbă şi lacuri cu ape încreţite de vânt reflectă ierburile de 2 m ale veldului, prin care pasc vreo 600 000 de oi, şi cerurile nesfârşite.

La Warrah, pe West Falkland, la San Carlos sau Murrel, pe East Falkland, pescarii pleacă pe mare să prindă păstrăv de mare sau chefal. Sezonul de pescuit (septembrie-martie) atrage pe insulă cinci specii de pinguin, inclusiv săritor, macaroni şi Magellan.

Insula Sea Lion are ca rezidenţi pinguini regali, iar in apele ei înoată balena ucigaşă, foci cu blană şi foci-elefant, delfini şi lei de mare. Aici trăiesc şi cele mai mari colonii din lume de albatroşi cu sprâncene negre, petreli gigant şi alte păsări din 200 de specii.

POPULAŢIE

2 932 (2012) – circa 2 120 la baza militară din Stanley şi 369 la Mt Pleasant.

CÂND SĂ TE DUCI

Noiembrie-martie pentru păsări, decembrie-ianuarie şi martie-aprilie pentru păstrăvi

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul de la Santiago de Chile, via Punta Arenas, şi Rio Gallegos, Argentina, sau din Marea Britanie, cu un avion militar de la Brize Norton sau cu vaporul.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Maritime History Trail, Stanley – locuri şi vestigii istorice legate de perioada corăbiilor cu pânze şi a vapoarelor cu aburi, de importanta bătălie din 1914 sau de rolul pe care l-au avut insulele în bătălia de la River Plate, din 1939
  • Coloniile de pinguini şi de albatroşi pe pe liniştita New Island, în vestul insulelor Falkland.
  • Drumul hurducâit în ntr-un Land Rover, peste câmpuri, alături de un localnic entuziast, ca să descoperi tradiţia creşterii de animale, moştenită de la acei gauchos care au lucrat in insule pe la 1850.
  • Locuri unde s au desfăşurat luptele din 1982 – Wireless Ridge, Mount Tumbledown şi Gipsy Cove.

TREBUIE SĂ ŞTII

În Stanley, delicatesa tradiţională este diddle dee jam – un gem special făcut din fructele roşu ale unui arbust de pe insulă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.