rangiroa-insula

Arhipelagul Rangiroa

Rangiroa este un arhipelag uimitor cu 78 de insule împrăştiate pe sute de kilometri în estul Pacificului, la circa 200 km nord de Tahiti. Este al doilea atol ca mărime din lume, buza acoperită de corali a unui străvechi vulcan scufundat care înconjoară o imensă mare interioară cu ape puţin adânci, în care se găsesc mai bine de 240 de insuliţe, motu, separate de cel puţin 100 de canale superficiale şi trei strâmtori, două destul de mari pentru a permitea pătrunderea vapoarelor în lagună.

Apele lagunei sunt limpezi şi strălucitoare şi culoarea lor variază de la verde-jad la violet, o adevărată surpriză pentru vizitatorul care ajunge aici pentru prima oară. Viaţa marină este absolut uimitoare, cu peste 400 de specii de peşti în culorile curcubeului, care înoată în apele iridiscente printre corali tari şi moi, multicolori, şi printre evantaie de mare unduitoare.

Laguna e faimoasă pentru partidele de snorkeling sau de pescuit din aceste ape, dar şi pentru pisicile de mare, rechinii, baracudele şi tonul care se găsesc dincolo de pereţii abrupţi ai recifului.

laguna-albastra-rangiroa

Laguna albastră şi una dintre nenumăratele motu

Principalele sate din arhipelag sunt Avatoru şi Tiputa şi oferă o perspectivă unică asupra stilului de viaţă din Pacificul de Sud, cu bisericile lor de coral, centrele de artizanat, restaurantele şi magazinaşele lor. Tiputa este situat în capătul de est. Casele pitoreşti de aici sunt îngrădite cu garduri de coral alb acoperit de flori, iar în apropierea lui se află sanctuarul ornitologic Motu Paio.

În secolele XIV şi XV în arhipelag existau mai multe aşezări, iar urmele acestora se pot vedea şi azi. Pentru a se proteja de agresivii războinici parata de pe atolul Anaa, locuitorii arhipelagului s-au refugiat pe partea sud-vestică. Satul pe care şi l-au construit aici a fost distrus de un dezastru natural, probabil un tsunami, iar în 1560 a dispărut întreaga populaţie.

Laguna Albastră de la Taeo’o, la o oră de mers cu barca din Avatoru, este un bazin natural cu ape acvamarin, la marginea recifului – poate cel mai idilic loc din lume. Pare un acvariu gigantic cu corali superbi şi o mulţime de rechini de recif. Pe insuliţele din jur trăiesc păsări rare, inclusiv papagalul ultramarin Vini.

POPULAŢIE

3 400 (2007)

CÂND SĂ TE DUCI

Iunie-Octombrie

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul din Tahiti sau Bora Bora.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Sanctuarul ornitologic de pe Motu Paio.
  • O croazieră în lagună cu o ambarcaţiune cu fund de sticlă, pentru a vedea corali superbi, evantaie de mare şi o infinitate de peşti.
  • Nisipurile roz, din capătul sud-vestic al atolului – nuanţa rozalie a nisipului contrastează plăcut cu verzuiul lagunei şi albastrul cerului.
  • Insula Recifului – formaţiunile coraliere ridicate creează un uimitor mediu de bazin mareic.
  • O filmare în strâmtoarea Tiputa – sute de peşti, rechini şi murene înoată în jurul tău, în curenţii puternici; ai putea să vezi chiar şi vreunul dintre rarii delfini negri şi albi.

TREBUIE SĂ ŞTII

Mulţimea de rechini de recif din lagună se va apropia să te cerceteze, dar sunt mai degrabă curioşi decât agresivi.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.