Bay of Islands

Aproape de colţul nordic al Noii Zeelande, la 60 km nord-vest de Whangarei, se află una dintre cele mai populare destinaţii naţionale de pescuit, navigaţie şi scufundări. Apele limpezi şi albastre din jurul arhipelagului Bay of Islands se mândresc cu o bogată diversitate a vieţii marine şi sunt presărate cu 144 de insule mici, care alcătuiesc o imagine demnă de o carte poştală. Apele ecuatoriale calde asigură un climat blând, plăcut tot timpul anului.

Bay of Islands a fost prima zonă din Noua Zeelandă colonizată de europeni. Exploratorul britanic căpitanul Cook a botezat acest golf în 1769, când a făcut aici un popas în călătoria în jurul lumii. El a ancorat pe insula Motoroahia (Roberton), unde s-a întâlnit cu triburile maori, cu care a început o serie de schimburi (în mare parte) prieteneşti.

insula-urupukapuka-bay-of-islands

Insula Urupukapuka în Bay of Island

Tot aici 500 de căpetenii maori au semnat alături de reprezentanţii reginei Victoria Tratatul Waitangi, în 1840. Tratatul transforma Noua Zeelandă în colonie britanică, dar le dădea indigenilor aceleaşi drepturi pe care le aveau cetăţenii britanici şi dreptul de a deţine pământ şi alte bunuri.

Tratatul a stârnit multe controverse după semnare, pentru că existau mari diferenţe între varianta în engleză şi varianta maori. Poţi afla mai multe la Waitangi Treaty Grounds, la o jumătate de oră de mers pe jos de la plaja din Paihia.

Cel mai bine vei putea admira insulele şi fauna lor abundentă de pe mare – cu barca, iahtul sau vaporaşul. E un lucru obişnuit să vezi delfini şi balene. E posibil chiar să înoţi cu delfini, dacă te duci într-o excursie organizată.

Jacques Cousteau spunea că locul de scufundare din zona Insulelor Poor Knights este unul dintre cele mai bune din lume, unde trăiesc o mulţime de animale marine, inclusiv pisici de mare şi orei. Sunt peste o sută de locuri de scufundare în golf, chiar şi în zona în care nava celor de la Greenpeace, Rainbow Warrior, a fost scufundată de serviciile secrete franceze în 1985. Golful este celebru şi pentru pescuit.

POPULAŢIE

149 600 (2006)

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina sau cu trenul din Auckland până la Russell; cu avionul până la Kerikiri, apoi cu maşina.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Înot cu delfini.
  • Observarea balenelor din barcă.
  • Observarea pinguinilor şi a gâştelor de mare.

TREBUIE SĂ ŞTII

Există multe restricţii care reglementează distanţa la care te poţi apropia de delfini şi balene.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.