insula-aitutaki

Insula Aitutaki

La nord de Rarotonga, frumoasa insulă Aitutaki este a doua ca densitate a populaţiei dintre Insulele Cook, un grup de 15 insule frumoase din Pacificul de Sud. Acest atol de coral se mândreşte cu dealuri domoale, joase, plantaţii de bananieri şi pâlcuri de cocotieri. Este o insulă de nisip arhetipală şi un loc minunat pentru relaxare, cu plaje imaculate, străjuite de palmieri, magnifice ape limpezi şi un ritm lent al vieţii.

Aitutaki are în componenţă o insulă mare şi un şir de insuliţe (dintre care amintim Mangere, Akaiami şi Tekopua), toate înconjurate de o barieră de corali care creează o spectaculoasă lagună turcoaz – loc ideal pentru snorkeling, scufundări sau înot. Cu toate că este a doua dintre Insulele Cook şi ca destinaţie turistică, a rămas pură.

aitutaki-insula-pustie

Aitutaki este arhipelagul insulei pustii

Probabil polinezienii s-au stabilit aici prin anul 900 d.Hr. Primul contact cu europenii s-a făcut prin căpitanul Bligh şi echipajul de pe HMS Bounty, care a ajuns aici în 1789, chiar înainte de celebra revoltă. Închiriază o bicicletă, un scuter sau o maşină ca să explorezi insula aceasta uimitoare şi fă un tur relaxat al plajelor şi plantaţiilor. De pe cel mai înalt vârf al ei, Maunga Pu, ai o privelişte minunată.

O plimbare de 20 de minute cu barca te va duce la Akaiami, una dintre insuliţele din capătul îndepărtat al lagunei. Acest atol izolat şi liniştit este înconjurat de apele albăstrui ale lagunei şi de recife de corali. Singurul locuitor de pe Akaiami are în proprietate insula şi o mică pensiune. Insula One-Foot (Un Picior) este poate cea mai mare atracţie turistică şi un loc pe care trebuie să-l vezi. În afară de laguna albastră şi plajele imaculate, mai există un oficiu poştal – cel mai îndepărtat din lume.

Sunt mai multe agenţii care oferă circuite cu barca prin lagună. Vizitează Ministerul Resurselor Marine, unde poţi afla informaţii despre viaţa lagunei şi poţi vedea pui de ţestoasă sau scoici uriaşe. Laguna este locul ideal pentru scufundări şi pescuit.

POPULAŢIE

2 194 (2006)

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie-Noiembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul din Auckland, via Rarotonga.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Biserica din Arutanga – cea mai veche biserică din insule, construită de doi profesori de la tondon Missionary Society pe la 1820.
  • Aitutaki a fost prima dintre insulele Cook care a acceptat creştinismul.
  • O croazieră prin lagună până la insulele Akaiami şi Tapuatae (Un Picior) – să explorezi plaje de nisip impecabil de albe şi să vezi pe drum animale marine.
  • Să pescuieşti la undiţă puternicii peşti cu solzi argintii, ika mata – o specialitate locală cu ton crud marinat şi sos de cocos.
  • Dansatorii de pe Aitutaki, celebri în tot arhipelagul – asistă la o “noapte pe insulă” să vezi un spectacol de dans şi să deguşti bucătăria locală.

TREBUIE SĂ ŞTII

Dacă vrei să închiriezi o maşină, va trebui să-ţi cumperi un permis de conducere de la secţia locală de poliţie din Arutanga.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.