Insula Barrow

Insula Barrow este o arcă salvatoare pentru cele mai rare creaturi din Australia. Este o dovadă vie despre cum au arătat multe locuri din Australia continentală înainte de sosirea europenilor. Multe animale de aici sunt dispărute de pe continent.

Acest Galapagos arid de la antipozi se află în Oceanul Indian, în largul coastelor nordice ale Australiei de Vest, la 56 km de continent, şi are o lungime de numai 25 km. Nu are doar o faună bogată, ci şi aur lichid – petrol.

O mare parte a rezidenţilor sunt bărbaţi – o reflectare a caracterului oarecum schizofrenic al insulei. În 1954, geologii care lucrau pentru West Australian Petroleum au descoperit bogatele zăcăminte de petrol de aici. Azi există peste 400 de sonde, dar de ceva vreme încoace s-a ajuns la o mai mare înţelegere şi simpatie pentru animalele rezidente. Curios, sondele de forare şi animalele sălbatice par să se împace destul de bine – în 36 de ani de producţie petrolieră nu s-a pierdut nici o specie.

insula-pelsaert-arhipelagul-houtman-abrolhos

Insula Pelsaert în arhipelagul Houtman Abrolhos

După ce treci de recife şi dune de nisip, în interiorul insulei vei vedea terenuri înalte, calcaroase, presărate cu tufe de spinifex, o specie de iarbă aspră. Aici trăieşte bizarul şoarece-cangur; ziua stă îngropat într-un soi de cuib de iarbă, dar noaptea acest animal sociabil iese să mănânce hrana lui preferată, smochine, icnind de plăcere şi chiţăind.

După colonizarea europeană, numărul acestor animale a scăzut dramatic peste tot, dar aici mai sunt peste 5 000 de exemplare care trăiesc bine – dacă nu vor apărea pe insulă câini sau pisici.

Insula pare destul de neprimitoare, dar este ultimul refugiu pentru multe animale ciudate, dar minunate din Australia.

POPULAŢIE

50-100 (estimare 2005).

CÂND SĂ TE DUCI

Noiembrie-Februarie, când vremea e acceptabilă. Evită sezonul ciclonic.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la aeroportul Barrow de pe continent.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Ţestoasele verzi care cuibăresc şi depun ouă pe coasta de vest (Noiembrie-Februarie).
  • Marea perentie – a doua şopârlă ca mărime din lume. Întrecută doar de dragonul de Komodo.

TREBUIE SĂ ŞTII

Barrow este cea mai mare dintre insulele Montebello, unde în perioada 1952-1956 britanicii au făcut trei teste cu bombe nucleare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.